İHBİR Başkanı Taycı: İhracatçılar İçin “Çift Kur” Uygulaması Talep Ediyor

image_660fb042de37c
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhracatçılar Fiyatlama ve Rekabet Kaygıları Taşıyor

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ihracatçılar olarak fiyatlama ve rekabetten kaynaklı ciddi endişeler taşıdıklarını belirterek, ihracatçılara “çifte kur” uygulaması getirilmesini talep etti. Taycı, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele çabalarını anladıklarını ve desteklediklerini vurguladı.

İhracatçılara En Az 40 TL’lik Döviz Kuru Uygulanmalı

Taycı, şu anda 32 seviyelerine yakın işlem gören dolar/TL kuruna karşılık, ihracatçıların döviz gelirlerinin bozdurulması işleminde kurun en az 40 olarak uygulanmasını istediklerini belirtti. İHBİR’in 2024 hedefleri ve ihracattaki son durumun değerlendirildiği toplantıda konuşan Taycı, “Tüm ihracatçılar gibi biz gıda ihracatçıları da kurdan şu anda muzdaribiz. Sebebi de halihazırdaki kur oranının enflasyonun çok gerisinde kalmış olması.” dedi.

İhracatçılara Destek Yetersiz Geliyor

Mevcut uygulamada, ihracatçıların elde ettikleri ihracat bedellerinin yüzde 40’ını TCMB’ye satmaları gerekiyor. Ancak Taycı ve ihracatçılar, bu destek seviyesinin yeterli olmadığını savunarak, bu oranın önce yüzde 4’e, daha sonra da yüzde 10’a yükseltilmesini talep etmişti.

Şekerleme Sektöründe Fiyatlar Yüzde 80 Arttı

Toplantıda şekerleme ve çikolata sektöründeki fiyat gelişmelerine de değinen Taycı, şekerleme fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 80 arttığını belirtti. Ayrıca, kakao fiyatlarındaki artış nedeniyle çikolata ürünlerinin fiyatlarının da yükseleceğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver