El Nino ve Göz Sağlığı
İngiltere ve ABD’deki akademisyenlerin ortak çalışması, El Nino’nun sıcaklıklar ve yağış desenlerinde meydana getirdiği değişikliklerin göz hastalıklarının bulaşıcılığını artırabileceğini gösterdi.
El Nino’nun Etkileri
El Nino, Pasifik Okyanusu’nda meydana gelerek deniz suyu sıcaklığını artırır ve bu da dünyanın birçok yerinde yağış desenlerinde değişikliklere neden olur. ABD’nin güneyi, Orta Asya ve Güney Amerika’da aşırı yağışlara, Orta Amerika, Güney Asya, Endonezya ve Avustralya’da ise şiddetli kuraklıklara yol açar.
Göz Sağlığı Üzerindeki Etkileri
El Nino’nun hava desenlerine olan etkilerinin yanı sıra, insan sağlığı üzerinde de dolaylı etkileri vardır. Yapılan araştırmada, El Nino etkisiyle artan sıcaklıkların bazı bölgelerde yağışların artmasına neden olduğu ve bu da hastalık taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına olanak sağladığı belirtilmiştir.
Virüslerin Hızlı Bulaşması
El Nino’nun etkisiyle artan yağışlar, dang humması virüsü, Batı Nil virüsü, chikungunya virüsü, sıtma parazitleri ve beyin iltihabına yol açan virüslerin daha yoğun bir şekilde bulaşmasına neden olabilir.
Yağışların Etkisi
Artan yağışlar, ani sel baskınlarına ve bunun sonucunda taşınan kirli sularla zararlı patojenlerin bulaşmasına yol açabilir. Bu durum, keratit gibi göz rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kuraklığın Etkisi
Aşırı kuraklıkların yaşandığı bölgelerde, su kaybıyla mücadele eden insanlar kuru göz sendromuna, göz damarlarında problemlere ve hatta katarakt gibi ciddi göz hastalıklarına yol açabilir.
Morötesi Işınları
El Nino’nun atmosfer ve bulut örtüsündeki değişiklikler, bazı bölgelerde güneşten gelen morötesi ışınlarına daha fazla maruz kalınmasına neden olabilir.