İletişim Başkanlığından dijital ‘Kazasker Mustafa İzzet Sergisi’

İletişim Başkanlığından dijital 'Kazasker Mustafa İzzet Sergisi'
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İletişim Başkanlığı, milli, tarihi, kültürel ve bilimsel zenginlikleri yeni iletişim araçlarını ve gösterim tekniklerini kullanarak vatandaşların erişimine sunmaya devam ediyor. Başkanlık, hologram ve özel projeksiyon teknolojisi ile dijital sergilerin gerçekleştirileceği yeni bir “360 Kültür Sanat” projesini daha hayata geçiriyor. Bu kapsamda Ayasofya Camii’ndeki 7,5 metre çapındaki devasa levhalardan Topkapı Sarayı Hazine Koğuşu Kitabesi’ne, Kahire Kavalalı Türbesi’ndeki İnsan Suresi’nden Washington Anıtı’ndaki mermer Osmanlı kitabesine kadar birçok mekânda izi bulunan ve eserleriyle hat sanatına özgün bir yorum getiren Kazasker Mustafa İzzet Efendi anısına hazırlanan hat eserleri dijital sergisi, 15 Aralık Salı günü Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi’nde açılacak.

19. yüzyıl Osmanlı hat sanatının ve musikisinin büyük isimlerinden, sülüs ve nesih yazılarında zamanının öncüsü Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin eserleri ve hayat öyküsü üç boyutlu hologram ve özel projeksiyon cihazları ile “360 Kültür Sanat Gösterimi” kapsamında sanatseverlerle buluşacak. 31 Aralık tarihine kadar 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergi, Covid-19 tedbirleri kapsamında hafta sonu ziyarete kapalı olacak. Sergiye girişlerde ateş ölçümü yapılarak, misafirlerin maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyması sağlanacak.

Kazasker Mustafa İzzet Efendi hakkında

Eserleri sınırları aşmış hat sanatının önemli temsilcilerinden olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi, 1801 yılında Kastamonu Tosya’da doğdu. Osmanlı sanat dünyasının saygıdeğer isimlerinden olan Mustafa İzzet Efendi, hayatı boyunca 11 mushaf, 30’dan fazla enam, 250’den fazla hilye ile yüzlerce levha, kıta ve murakka yazdı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin 1848’deki restorasyonu esnasında yazmış olduğu takım levhalar ve kubbedeki Nûr Sûresi istifi en önemli eserleri arasındadır. Washington Anıtı’nda bulunan kitabesi ile de sınırları aşmış bir hattattır. Mustafa İzzet’in nesih harfleri, Osmanlı matbaacılığında 1928 harf inkılâbına kadar kullanılmıştır. 15 Kasım 1876’da vefat eden Mustafa İzzet Efendi, Tophane’deki Kâdirihâne Tekkesi’nin hazîresine defnedilmiştir.

Derya Yetim

Bu Yazıya Tepki Ver