İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul projesiyle ilgili flaş talimat

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) göre İstanbul’un afetlere dirençli bir şehir olması nedeniyle düzenlenen “İstanbul Zelzele Çalıştayı” başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada İstanbul’un zelzele konusundaki mevcut fotoğrafına bakacaklarını, yapılması gereken hazırlıkları tartışmak istediklerini dile getirerek, “Net bir yol haritası ortaya koymayı, 16 milyon İstanbulluya bu süreci en nesnel şekilde göstermeyi amaçladık.” dedi.

Muhtemel bir İstanbul depreminde hayatın duracağını, ekonominin büyük hasar alacağını, büyük keşmekeş ve ulusal facia senaryolarından bahsedildiğini anlatan İmamoğlu, şunları kaydetti:

“İşte burada ürkmeliyiz, korkmalıyız ve bu süreci ciddiye almalıyız. Hali hazırdaki 1,2 milyon yapının karşı karşıya olduğu büyük bir riskten bahsediyoruz. 48 bin binanın büyük çaplı hasar alacağı süreci anlatıyoruz. 10 binlerce insanın can kaybından bahsediyoruz. Böyle bir riskin ne dek derin bir bere açabileceğini İstanbulumuzda ve Türkiyemizde hepinizin düşünmesini istiyoruz. bu nedenle İstanbul’u afetlere, bilhassa depremlere dayanıklı bir şehir haline getirmek bizim öncelikli hedefimiz.”

i

KANAL İSTANBUL PROJESİ

İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesinin gündemde olduğunu hatırlatarak, projenin kentin hem karadaki keza de denizdeki ekolojik denge sistemini değiştirebilecek riskler içerdiğini söyleyerek, “11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu fayı, 30 kilometre mesafeden Çınarcık fayı geçiyor. Bilim insanları Kanal İstanbul Projesi’nin, yeryüzü ve yeraltı gerilme dengelerini bozacağını, fazla yüklemelerin yeni depremleri ziyafet edeceğini söylüyor. ÇED dilekçe dosyasında Boğaz trafiğinde bahis edildiği gibi, yıllara göre bir çoğalma değil, bütün tersine bilhassa son 10 yılda yüzde 22,46 oranında bir azalış gözlenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın başlangıç oturumu sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, il protokolünden katılım olmasıyla ilgili soruya,”Buraya cümbür cemaat eğlence edildi. Umarım gelmişlerdir. Bugün konu üst düzey bilim insanları, teknik halk, onların ne katacağı. Gelmeseler de biz raporları kendilerine yollarız.” yanıtını verdi.

(AA)

Bu Yazıya Tepki Ver