İnfertilite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

5
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Hamile kalmakta zorluk çekiyorsanız, yalnız değilsiniz.

Ne yazık ki infertilite ve doğurganlığın bozulması oldukça yaygındır ve üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 12’sini etkiler.

 

Ancak infertilite genellikle tedavi edilebilir, bu nedenle gebe kalma konusunda sorun yaşıyorsanız bir uzmana görünmeniz önemlidir.

 

İnfertilite nedir?

Kısırlık, gebe kalma yeteneğinin bozulmasına neden olan üreme sisteminin bir hastalığıdır.

 

Başarılı bir hamileliğin gerçekleşmesi için kayda değer sayıda olayın düzgün bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Aslında, üremeyi ne kadar derinlemesine inceler ve anlarsak, bunun gerçekleşmesi o kadar şaşırtıcıdır. Örneğin sağlıklı bir yumurtanın gelişmesi ve yumurtlaması, spermin yeterli miktar ve kalitede olması, rahim ve fallop tüplerinin normal şekilde çalışması, hormonal anormalliklerin olmaması ve zamanlamanın doğru olması gerekir. Bu süreçlerin herhangi birindeki anormallikler – ve diğerleri – kısırlığa neden olabilir.

 

İnfetilite hakkında yaygın efsaneler nelerdir?

Ne yazık ki infertilite, mitler ve yanlış anlamalarla dolu bir alandır. En yaygın olanlardan birkaçı, kısırlığın nadir görülmesi (değildir; yaklaşık 8 çiftten 1’ini etkiler) ve hamile kalmanın kolay olmasıdır (değildir; normal işleyen üreme sistemlerine sahip sağlıklı bir çift için, belirli bir ayda gebe kalma oranı sadece yüzde 20-25’tir). Bu nedenle, sadece birkaç aylık denemeden sonra hamile kalmamak bir endişe nedeni değildir, ancak aynı zamanda 12 ay sonra başarı olmazsa, bir değerlendirme yapılmalıdır.

 

Bir başka yaygın efsane, kısırlığın her zaman kadından kaynaklandığıdır. Aslında, kısırlığın bir nedeni bulunduğunda, tüm vakaların yaklaşık yarısında erkek faktöründen kaynaklanmaktadır.

 

Vajinismus nedir? 

Vajinismus , penetrasyon girişiminde bulunulduğunda pelvik tabanın istem dışı kasılması ve spazmını içeren psikoseksüel bir durumdur. Temel olarak, vücudunuzun penetrasyon korkusuna verdiği otomatik tepkidir.

Tampon, parmak, seks oyuncağı, penis veya jinekolojik muayene aracı olsun, vajina hiçbir şeyin giremeyeceği kadar büzülür ve daralır.

Vajinismusa fiziksel ağrı da eşlik eder ve vajinismuslu kişiler ağrıyı hafif rahatsızlıktan vulva ve vajinalarında bıçaklanma veya yanma hissine kadar değişen bir aralıkta tanımlarlar.

Vajinismus birincil veya ikincil olabilir. Birincil vajinismus, durumun genç yaştan itibaren, daha seks yapmaya başlamadan önce ortaya çıkmasıdır. Primer vajinismusu olan kişiler, ilk kez tampon takmaya çalışırken veya ilk jinekolojik muayene sırasında vajinismusa sahip olduklarını fark edebilirler.

 

İkincil vajinismus ise travmatik bir deneyimin, durumun daha sonraki yaşamda ortaya çıkmasını tetiklediği zamandır. İkincil vajinismus hayatın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir ve akut enfeksiyon, doğum, ilişki sorunları veya cinsel saldırı gibi belirli bir olay veya travmadan kaynaklanabilir. Bozukluk genellikle travma, anksiyete, depresyon veya TSSB ile bağlantılıdır.

Vajinismus çok karmaşık bir durumdur ve kişinin yaşam kalitesi üzerinde büyük etkisi vardır. İlişki, imkansız olmasa da acı verici hale gelir ve bu, toplumun nüfuz edici seks takıntısıyla daha da kötüleşir.

Aynı zamanda, kişinin fiziksel sağlığının yanı sıra zihinsel sağlığını da etkileyen büyük miktarda duygusal sıkıntıya neden olabilir.

 

Jinekolog Muayenesi

 

Vajinanız varsa , bir jinekoloğa görünmeniz gereken bir zaman gelecektir – bu, sağlığınızı korumanın önemli bir parçasıdır. Ancak bu ilk jinekolog muayenesi tamamen yabancı ve hatta korkutucu görünebilir. Hassas sağlık konularını tartışmak ve tamamen yabancı birinin vajinanızı incelemesine izin vermek, randevuyu tamamen atlamak istemenize neden olabilir.

 

Ama olay şu: Bir kadın doğum uzmanı görmek korkutucu veya rahatsız edici olmak zorunda değil; aslında, oldukça güçlendirici bile olabilir.

 

Kızların ilk kadın doğum/jinekolojik randevularını 13 ila 15 yaşları arasında ve sonrasında yıllık sağlık ziyareti ile birlikte olmaları  önerilmektedir. İlk randevunuz sırasında, adet dönemi sorunları, doğum kontrol seçenekleri ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için testler gibi doktorunuzla görüşmeniz gereken belirli şeyler olabilir.

 

Kadın doğum muayenesine neden gideceğiniz konusunda net olmak akıllıca olacaktır. Bu şekilde, aklınızdaki her şeyi tartıştığınızdan ve kendiniz için daha iyi bir savunucu olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Yeni bir hasta için çoğu doktor 20 ila 30 dakika planlayacaktır. Oraya varmadan önce hazırlanırsanız, zamanınızı en üst düzeye çıkarabilir ve sorularınızın yanıtını alabilirsiniz. Ayrıca hazırlık, muayene öncesi stresle savaşmanıza yardımcı olabilir.

21 yaşın altındaysanız, muhtemelen bir pelvik muayeneye veya Pap testine ihtiyacınız olmayacaktır.

Yaşınız ne olursa olsun, bir kadın doğum uzmanı sizi kontrol etmeden önce boyunuzu, kilonuzu ve kan basıncınızı kontrol etmek için genel bir fizik muayene yapacaktır.

Doktorunuz genellikle ilk kadın doğum/doğum ziyaretiniz sırasında üreme organlarınızı kontrol etmek için pelvik muayene yapmaz. Bunun istisnası, cinsel olarak aktif olmanız, CYBE testi istemeniz veya anormal kanama veya çok ağrılı dönemler gibi başka sağlık sorunlarınız varsa istisnadır.

 

Bu Yazıya Tepki Ver