İşlenmiş Gıdalar Sigara Kadar Bağımlılık Yapıcı Olabilir Bilim İnsanları Uyarıyor

Screenshot_3
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD, Brezilya ve İspanya’dan gıda uzmanlarının yaptığı araştırma, işlenmiş gıdaların alkol, tütün veya kumar kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini ve bu ürünlerin vergilendirilmesi ve etiketlenmesi gerektiğini gösteriyor.

Bilim dünyası, işlenmiş gıdaların sağlığa olan olumsuz etkilerini değil sadece obeziteyi değil, aynı zamanda bağımlılığı da tetikleyebileceğini iddia ediyor. ABD, Brezilya ve İspanya’dan gıda uzmanlarının gerçekleştirdiği bir araştırma, işlenmiş et ürünleri ve abur cubur gibi gıdaların, alkol, tütün veya kumar gibi bağımlılık yaratabileceğini ve bu nedenle özel bir düzenlemeye tabi tutulması gerektiğini gözler önüne serdi.

Araştırma sonuçlarına göre, yetişkinlerin yüzde 14’ü ve çocukların yüzde 12’si gıda bağımlılığıyla mücadele ediyor. Bu bağımlılık, kişilerin tüketim betcombet alışkanlıklarını kontrol edememelerine ve sağlıksız gıdaları aşırı miktarda tüketmelerine neden oluyor.

Birleşik Krallık’ta ise her üç yetişkinden ikisi obez veya aşırı kilolu olarak sınıflandırılıyor ve birçoğunun bu durumu sağlıksız yiyeceklere olan bağımlılıklarıyla ilişkilendiriliyor.

Araştırmacılar, tüm gıdaların bağımlılık potansiyeline sahip olmadığını, ancak aşırı işlenmiş gıdaların (Ultra İşlenmiş Gıdalar – UPF) bileşiminin, beynin ödül sistemlerini olumsuz etkileyebileceğini ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtiyorlar.

Uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların reklam faaliyetlerinin sıkı bir şekilde düzenlenmesi ve bu ürünlerin zararları konusunda daha fazla farkındalık betcombet giriş yaratılması gerektiğini vurguluyorlar.

Daha önceki araştırmalar, işlenmiş gıdaların kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, depresyon ve diyabet gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirildiğini göstermişti. Bu yeni araştırma sonuçları, işlenmiş gıdaların zararlarının daha da derinleşebileceğini ve bağımlılığa yol açabileceğini göstermesiyle sağlık uzmanları için bir uyarı niteliği taşıyor.

 

Bu Yazıya Tepki Ver