İsrail’in Filistin Politikaları Apartheide Benzeyor

image_65741791195d7_aI6ubd
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski BM İnsan Hakları Raportörü John Dugard İsrail’i Apartheide Benzetti

TRT World Forumunda konuşan eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü John Dugard, İsrail’in Filistin topraklarında yürüttüğü politikaların Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan ırk ayrımcılığına dayalı apartheid rejimine benzediğini belirtti. Dugard, uluslararası toplumun bu gerçeği fark etmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, Güney Afrika ve Namibya gibi apartheid rejimini deneyimleyen devletlerin İsrail’in politikalarını bu şekilde tanımlamaktan çekinmemesi gerektiğini ifade etti.

BM Genel Kurulu’nda “Apartheid” Adımı Atılmalı

John Dugard, İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı politikaların apartheid ile aynı olduğunu söyleyerek uluslararası toplumun bu gerçeği görmesi gerektiğini belirtti. Dugard, BM Genel Kurulu’nda İsrail’in Filistin topraklarında yaşattığı apartheid’in tanımlanması için adım atılması gerektiğini ifade etti.

İsrail’in Uluslararası Hukuktan Muaf Olmasına Eleştiri

John Dugard, İsrail’in uluslararası hukuktan muaf gibi davranmasını eleştirerek, Amerika’nın politik desteği olduğunu söyledi. Dugard, Amerika Birleşik Devletleri’nin kurala dayalı uluslararası sistemi betdede tercih ettiğini ve bu durumun İsrail’i istisnai bir pozisyona yerleştirdiğini belirtti. Uluslararası hukukun İsrail için bağlayıcı olmadığına dikkat çeken Dugard, bu nedenle Birleşmiş Milletler’in bir şey yapamadığını ifade etti.

“Ateşkes Kararı Engelleniyor”

İsrail’in Filistin politikalarını eleştiren bir diğer isim ise Carnegie Vakfı’nda Uluslararası Barış alanında çalışan avukat ve insan hakları savunucusu Zaha Hassan oldu. Hassan, İsrail’e karşı ciddi diplomatik baskı görülmediğini, Amerika dahil büyük güçlerin sessiz kaldığını belirtti. Hassan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden de adım atılmamasını eleştirerek, ateşkes kararının engellendiğini söyledi.  betdede giriş Ayrıca, İsrail’i soykırım yapmakla suçladı ve Güvenlik Konseyi’nden ateşkes kararı beklediklerini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver