İsveç’teki Araştırmaya Göre: Herpes Virüsü ve Demans İlişkisi

image_65d0939a3ce9e
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herpes Virüsü Taşıyanlar Demansa Daha Duyarlı Olabilir

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, herpes simpleks virüsü (HSV) ile enfekte olan kişilerin demansa yakalanma olasılığının arttığını belirledi. HSV’nin vücutta kalması ve Alzheimer hastalığının belirtileri olan amiloid-beta plakları ve tau oluşumunu tetiklemesi, virüsün hastalık riskini artırabileceği düşünülüyor.

Araştırma Detayları

Katılımcılar 70 yaşındaydı ve 15 yıl boyunca 1.000’den fazla İsveçli üzerinde çalışıldı. Kan örnekleri alınarak herpes virüsü taşıyıp taşımadıkları tespit edildi. Araştırmacılar, katılımcıların tıbbi kayıtlarından demans teşhisleri ve bilişsel bozulma belirtileri hakkında bilgi topladılar.

Elde Edilen Sonuçlar

Yaklaşık 71 katılımcıda demans, 36’sında Alzheimer gelişti. Demans veya Alzheimer gelişen katılımcıların %89’unda herpes virüsü bulunurken, bilişsel bozukluğu olmayanların %82’sinde virüs tespit edildi. İstatistiksel analizler sonucunda, virüse sahip olmanın demans riskini iki katına çıkardığı belirlendi.

Demans, hafıza, dil ve muhakeme kaybı gibi belirtilerle ilişkili bir rahatsızlık grubunu ifade ederken, Alzheimer hastalığı dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen en yaygın hastalık türü olarak sağlığı tehdit etmeye devam ediyor.

Bu Yazıya Tepki Ver