Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, yeni yöntemlerle kadınların 46-47 yaşında anne olabilme şansının arttığını açıkladı.
Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği’nin (TÜBİD) 2. Ulusal Kongresi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi. Kongrede, kadın kısırlığının tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar elde eden yöntemler ele alındı. TÜBİD Genel Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, kadınların ileri yaşlarda anne olabilme şansını artırmayı hedefleyen çalışmaları açıkladı.
Tıraş, yapılan çalışmalarla yumurta sayısını artırarak ve yumurtaları gençleştirerek kadınların anne olma şansının arttığını belirtti. Özellikle PRP, kök hücre, mitokondri nakli ve eksozom yöntemleriyle elde edilen sonuçların umut verici olduğunu vurguladı.
Yumurtaların yaşla birlikte enerjisinin azaldığına dikkat çeken Tıraş, mitokondri nakli yöntemiyle yumurtaların enerji seviyelerini artırabildiklerini ifade etti. Ayrıca, eksozom yöntemiyle de yumurtaların gençleştirilip kuvvetlendirilebildiğini sözlerine ekledi.
Yapılan araştırmaların, kadınların 46-47 yaşlarında bile anne olabilme şanslarını artırabileceğini gösterdiğini dile getiren Tıraş, bu yöntemlerin başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Tıraş ayrıca, PRP yönteminin hastaların yüzde 30-40’ında başarı sağladığını ve bu yöntemlerin kişiselleştirilmiş tedavilere olanak tanıdığını ifade etti.
Tüp bebek tedavisindeki bu yeni yaklaşımlar, kadınların doğal yaşlanma sürecine rağmen anne olma umutlarını artırmak için umut verici bir adım olarak ön plana çıkıyor. Bu çalışmaların ilerleyen yıllarda daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması bekleniyor.