Kaliteli Uyku İçin Neler Yapmalı? Bilinmesi Gerekenler

Screenshot_10
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gece yatağa girip, bir türlü uykuya dalamamanın zorluğunu hepimiz yaşamışızdır. Ya da ne kadar uyursanız uyuyun, yorgun uyanmanın verdiği hüsranı… Sağlıklı ve kaliteli bir uykunun, yeni bir güne enerjik başlamanın sırlarıyla karşınızdayız.

Bir yetişkinin ortalama olarak her gece 7-8 saat uyuması önerilir. Ancak 45 yaş üstü bireyler için bu süre 6,5 saate düşebilir.

Peki, uykusuzluğun sebepleri neler? Psikolojik nedenlerden yoğun iş temposuna, teknolojik ekranların yaydığı ışıklardan ilaç kullanımına kadar birçok etken, uyku kalitemizi olumsuz etkileyebilir.

Uykusuzlukla gelen belirtilerse oldukça rahatsız edici: Gece boyu sık sık tuvalete kalkmak, gece terlemesi, horlama ve uykuda nefes duraklaması gibi problemler yaşayabiliriz. Bununla birlikte, gün içinde aşırı yorgunluk, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu ve cinsel isteksizlik gibi sorunlarla da karşılaşabiliriz.

Sürekli uykusuzluk, kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite ve hatta kanser gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Ancak unutmamanız gereken bir şey var: Tüketilen bazı gıdalar da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle sindirimi zor olan et, makarna gibi yiyecekler ve baharat, sarımsak gibi mide yanmasına sebep olan gıdalar. Bunun yanı sıra, kahve ve çikolata gibi enerji veren gıdalar da gece uykusuz kalmanıza neden olabilir.

Sağlıklı bir uyku içinse bazı önerilerimiz var: Sıcak süt, vücudu rahatlatan doğal bir içecektir. Aynı şekilde, ılık bir duş da uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir. Ve tabii ki, lavanta ya da adaçayı yağıyla yapılan hafif bir masaj; sizi rahatlatarak kesintisiz bir uykuya hazırlayabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver