Kanada’daki Araştırmacılar Farelerde Alzheimer’ın Yayılabileceğini Açıkladı

image_6606a0f23505b
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ailelerden Gelen Genetik Mutasyonla Oluşan Alzheimer Türü İncelendi

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, ailesel Alzheimer hastalığı olan donörlerin kemik iliğinden nakledilen fareleri inceleyerek Alzheimer’ın farelerde yayılabileceğini açıkladı. Bu tip Alzheimer, ailelerden geçen tek bir genetik mutasyondan kaynaklanıyor. Alzheimer’ın bu formuna sahip hastalar, plaklara dönüşebilen ve beyni bozabilen amiloid öncü protein (APP) geninin hatalı bir versiyonunu taşıyorlar.

Farelerde Bilişsel Gerileme Belirtileri Altı Aydan İtibaren Görüldü

Araştırma ekibi, farelerin altı aylıktan itibaren bilişsel gerileme belirtileri gösterdiğini buldu. Nakil yapılmayan farelerin neredeyse yarısı kadar Alzheimer belirtileri gösteren fareler, hastalığın yayılmasını gözler önüne serdi.

Alzheimer İçin Tarama Yapılması Çağrısı

Araştırmanın yazarları, hastalığın yayılmasını önlemek için kan, doku ve organ bağışçılarının Alzheimer açısından taranması gerektiğini vurguladı. Dr. Wilfred Jefferies, Alzheimer’ın sadece beyinde değil, sistemik bir hastalık olduğunu belirterek, tarama ve kontrollerin önemini vurguladı.

İnsanlarda da Benzer Etkilerin Görülüp Görülmeyeceği Araştırılacak

Alzheimer hastalığının organ veya kemik iliği bağışıyla ilişkisinin henüz belirlenmediği belirtilirken, yeni çalışmanın insanlar üzerindeki etkilerini de araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Yeni çalışma, Kök Hücre Raporları dergisinde perşembe günü yayınlandı.

Bu Yazıya Tepki Ver