Kanser Tedavisinde Yeni Dönem Yarasaların Sırrı Çözülüyor

Screenshot_1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yarasalar, 200 yıla kadar yaşayabilirken kansere karşı bağışıklık kazanmalarını sağlayan özel genleri taşıyor. Bilim insanları, yarasalardan ilham alarak kanser tedavileri geliştirmenin yolunu arıyor.

Yarasalar, Covid-19 pandemisi ile ilişkilendirildiği için kötü bir üne sahip olsa da, bu canlılar kanser tedavisinin kapısını aralayan sırları barındırıyor olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen yeni bir araştırma, bazı yarasa türlerinin neredeyse 200 yıl yaşamalarına rağmen kanserli tümörlere karşı bağışıklık geliştirmelerini sağlayan 50’den fazla benzersiz gen taşıdığını ortaya koydu. Bilim insanları, bu çalışmanın, kanseri önlemek ve tedavi etmek için yarasalardan ilham alınarak geliştirilen kanser tedavilerine yol açabileceğini açıkladı.

Yarasalar, diğer memelilerin hastalandığı veya öldüğü virüslerle normal bir şekilde yaşamayı başarıyorlar. Bu özellikleri bilim insanlarını yıllardır şaşırtıyor. Amerikalı araştırmacılar ise yarasaların bağışıklık sistemlerini daha iyi anlayarak, insanlarda kanseri önleme ve tedavi etme yolları geliştirebileceklerine inanıyorlar.

New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarı Armin Scheben, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yarasaların DNA’sı, kansere karşı direnç kazanmalarına yardımcı olan antikanser genlerini içeriyor. Araştırmamız, yarasalarda genetik değişikliklerle tümörleri baskılayabilen birkaç geni tanımlıyor ve bu genlerin, yarasaların kansere karşı direncini diğer memelilerden daha fazla artırdığına inanıyoruz. Bu bulgular, insanlarda kanseri önlemek ve tedavi etmek için yarasadan esinlenen antikanser terapötiklerin geliştirilmesine yönelik ilk adımdır.”

Bilim insanları ayrıca, diğer memelilerin kansere yakalanabilme riskine karşın yarasaların uzun yaşam süresinin bu hastalığa karşı direnci artırabileceğine dikkat çekiyorlar. Araştırmacılar, Jamaika meyve yarasası ve Mezoamerika bıyıklı yarasası olmak üzere iki yarasa türünün tüm gen setini analiz etti. Yarasaların genomik analizi, diğer memelilerle karşılaştırıldı.

Bilim insanları, yarasalarda kanseri baskılayabilecekleri belirlenen 46 proteinle ilgili genetik adaptasyonlar tespit etti. Ayrıca, bu canlılarda DNA onarımı ile ilgili altı proteinde de genetik uyarlamalar keşfettiler. Makalenin yazarlarından Richard McCombie, “Yapmak istediğimiz şey, bazı türlerin kansere karşı insanlardan nasıl daha dirençli olduğu ve bu türlerin genel olarak insanlar gibi diğer memelilerden nasıl daha yavaş yaşlandığı konusundaki anlayışımızı genişletmekti.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Bu Yazıya Tepki Ver