Kek Tariflerinde Sürpriz İçerik Çay ve Kahve Atıkları!

Screenshot_10
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabah demlenen çayınızdan ya da kahvenizden arta kalan telve ya da yaprağa hemen veda etmek yerine onları bir kenara ayırabilirsiniz. Son dönemde yapılan bir araştırma, bu artıkları kek tariflerinizde kullanmanızın, hazırladığınız kekin besin değerini yükseltebileceğine ve muhafaza süresini artırabileceğine işaret ediyor.

Suudi Arabistan’da bulunan Kral Faysal Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışma, kullanılmış kahve telvelerinin ya da çay yapraklarının pandispanya karışımına eklenmesiyle keklerin besin değerinin ciddi şekilde yükselebileceğini ortaya koydu. Bu eklemelerin keklerde ek sağlık yararlarına da sebep olabileceği belirtildi. Ayrıca, bu tozlardaki biyoaktif bileşenler, potansiyel antioksidan aktivitenin yanı sıra ürünün depolanması esnasında bakteri oluşumunu da engelliyor.

Kahve ve çay, tüm dünyada en çok tercih edilen içecekler arasında yer alıyor ve bunların içerisinde antiinflamatuar, antioksidan gibi birçok biyoaktif bileşik bulunuyor. Ancak hazırlama yöntemlerimiz nedeniyle bu içeceklerden geriye kalan yüzde 90 kadarı doğrudan çöpe atılıyor. Bilim insanları, bu atıkları daha etkili şekillerde nasıl kullanabileceğimizi araştırıyorlar. Son dönemde gerçekleştirilen bir çalışmada, çimentoya eklenen kömürleşmiş kahve telvesinin malzemenin dayanıklılığını yüzde 30 kadar artırabileceği belirlendi. Ayrıca, gıda ürünlerini zenginleştirmek amacıyla da bu atıkların kullanılması gündeme geldi. 2020 yılında, glutensiz kurabiyelerin besin değerini artırmak amacıyla kahve telvesi eklenmesi fikri de bu kapsamda incelendi.

Bu Yazıya Tepki Ver