Kendine Değer Verme ve Narsistik İlişkiler

image_65c8ab69bbdd8
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Duygusal İstismardan Kaçınmak İçin İpuçları

İnsanın kendine değer vermesi son derece önemli ve güzel olsa da aşırısının çeşitli sorunlara neden olduğu da bir gerçek. Kendine aşırı derecede önem veren, yalnızca kendi isteklerini önemseyen, hayranlık duyulma ihtiyacı duyan, empati yapmayan ve hatta kibirli bir duruş sergileyen kişiler narsist olarak tanımlanıyor. Ve bu kişilerle ilişkiler de oldukça sorunlu oluyor.

Gerçeğinize Sahip Çıkın

Klinik Psikolog Dr. Ramani Durvasula, duygusal istismar konusunda önerilerde bulunurken bir narsistle ilişkiden kaçınmanın yöntemlerini sıralıyor. İlk adımın kendi gerçeğinize ve gerçekliğinize sahip olmak olduğunu açıklıyor. Gaslighting olarak adlandırılan bir manipülasyon ve taciz yöntemine karşı uyarıyor. Gaslighting, çeşitli yönlendirmelerle kişiyi kendi akıl sağlığını sorgulamaya iter. Dr. Ramani, kişinin kendi gerçekliğine sahip olmasının gaslighting’e direnmek için en önemli şey olduğunu söylüyor. Yeni bir ilişkide gaslighting’e maruz kalan kişinin, sadece “Ben böyle hissediyorum” demesi ve sonra ayrılması gerektiğini belirtiyor.

Yüzeysel Özelliklere Odaklanmayı Bırakın

Dr. Ramani, narsist bireylerden uzak durmak için karizmaya ve çekiciliğe kapılmayı bırakmayı öneriyor. Zekâ, eğitim, görünüş, zenginlik ve başarı gibi yüzeysel özelliklerde kaybolmamak gerektiğini vurguluyor. İnsanlarla tanıştığınızda, onların diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiğine, stres ve hayal kırıklığı etkisi altında nasıl davrandığına dikkat etmeniz gerektiğini söylüyor.

Narsistlerden Kaçınmak İçin İpuçları

Dr. Ramani’ye göre narsistlerden kaçınmak için en iyi 8 ipucu şunlardır:

  • Gerçeğinize ve gerçekliğinize sahip olun.
  • Karizmaya ve çekiciliğe kapılmayı bırakın.
  • Yüzeysel niteliklerde kaybolmayın.
  • Diğer insanlara nasıl davrandıklarını izleyin.
  • Stres veya hayal kırıklığı altında nasıl davrandıklarını öğrenin.
  • Nefes alın ve işleri yavaştan alın.
  • Birden fazla ikinci şans vermeyi bırakın.
  • Daha sağlıklı bir sosyal çevre oluşturun.

Dr. Ramani’ye göre, daha sağlıklı bir sosyal çevre oluşturmak, narsistlerden kaçınmak için iyi bir yöntemdir.

Bu Yazıya Tepki Ver