Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma Suçu Nedir?

Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, kanun koyucu tarafından tanınan bir suçtur. Diğer adı hürriyeti tahdit suçudur.

utkuarslan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, kanun koyucu tarafından tanınan bir suçtur. Diğer adı hürriyeti tahdit suçudur. Kişilerin özgürlüklerini ve güvenliklerini korumak için önemlidir. Kişilerin ‘bir yerlere gitmek’ ya da ‘bir yerde kalmak’ özgürlüğünden mahrum bırakılması şeklindedir. Burada fail tarafından genel ve kaba haliyle serbestçe hareket edilmesi engellenmiş olur.

Bu suç Türk Ceza Kanunu TCK 109 maddede ‘hürriyete karşı suçlar kısmında düzenlenmiştir. Bu suçun tanımlanmasındaki saik bireylerin hürriyetlerinden yoksun bırakılmasını engelleme, bireyin özgür bir birey olarak serbest iradeleri ve kendi istekleri doğrultusunda hareket etme özgürlüklerini korumak ve güvence altına almaktır. Utku Arslan sitesini incelediğinizde daha açıklamalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Düzenlenen Kanun Maddesinin İçeriği

TCK md 109’daki düzenlemede hukuka ve hukuk düzenine aykırı olarak bir yere gitmesini ya da bir yerde kalması, hürriyetinden yoksun bırakılması halinde bir yıldan başlayarak beş yıla kadar suçun maiyetine göre hapis cezası verilmesini öngörür. Aynı maddenin 2, 3, 4, 5. fıkralarında da suçun nitelikli halleri düzenlenmiştir.

Yine bir sonraki 110. maddede ise bu suçu işleyenlere karşı etkin pişmanlık hükümlerinin ne şekilde uygulanacağı düzenlenmiştir. 111. maddede ise yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişilerin hakkında özgü güvenlik tedbirlerinin nasıl uygulanacağı düzenlenmiştir. Burada kanun koyucu aslında eskiden beri suç olan bir şeyi kanunlarla güvence altına almayı hedeflemiştir. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ayrıntılı bir şekilde Türk Ceza Kanunu’nda nitelikleri ve sonuçlarıyla beraber düzenlenmiştir. Utku Arslan sitesinden kanun maddesi ile ilgili detaylı bilgiyi alabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepki Ver