Gaz halinde soğutucu sisteminin içine giren maddenin sıvıya dönüştürülmesini sağlayan bölüme kondenser deniyor. Ortam ya da cihaz olarak kabul edilebilen kondenserler aynı zamanda yoğuşturucu, kondansör ya da kondanser isimlerinde de anılabiliyor. Soğutma sistemlerinde sık karşılaşılan bu bölümün yakından tanınması hazırlanan içerikle sağlanıyor.
Kondenserlerin Tipleri Neler?
Soğutma sisteminde bulunan gaz halindeki maddenin soğutularak sıvı şekle girmesini sağlayan kondenserler piyasada farklı tiplerde bulunuyor. Bu tiplerin oluşumunda yapılış şeklinin veya ortamda kullanılan hava ya da suyun bulunmasının etkisi oluyor.
Kondenserlerin tipleri sıralanmak istendiğinde ise;
- Boru demetli
- İç içe borulu
- Evaporatif
- Hava soğutmalı
- Atmosferik
- Su soğutmalı
Bu kondenserlerin en fazla endüstriyel alanda kullanıldığı görülüyor. Kullanılacak tipin belirlenmesinde ise kullanım şekli, maliyeti ve kullanım yerinin etkisi oluyor.
Kondenserler Ne İşe Yarar?
Piyasada kullanımı 6 tipten oluşan kondenserlerin ne işe yaradığının bilinmesi kullanım için uygun olmasını sağlıyor. Bu cihazların en önemli işlevi buharın yoğuşturulmasını sağlamak oluyor. Bu nedenle cihazın yoğuşturucu ismiyle anıldığı görülüyor. Ayrıca bu cihazlar gaz durumunda olan maddeyi sıvı hale getiriyor. Bu sayede sıvı hale gelen madde dışarıya atılabiliyor.
Kondenserler aynı zamanda maddenin gaz halindeki sıcaklığının düşmesini sağlıyor. Düşen sıcaklık soğutma sistemi aracılığıyla eşit oranda ortama yayılıyor. Böylelikle ortamın soğuması gerçekleşiyor. Bunun dışında sistemlerde sıcaklığın kontrol edilmesini ve ısı değişiminin kontrollü şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.
Kondenserlerin Çalışma Prensibi Nedir?
Evaporatif, hava soğutmalı, boru demetli ve atmosferik tiplerde bulunan kondenserlerin çalışma prensibini anlamak basit oluyor. Bu cihazların çalışması 3 adımda gerçekleşiyor. İlk adım süper ısıtma aşaması oluyor ve bu aşamada sistem içerisine giren maddenin hızlı şekilde ısınması sağlanıyor.
İkinci adım yoğunlaşma oluyor. Bu aşamada ısı sayesinde gazın ve sıvının yoğun hale gelmesi sağlıyor. Son aşamada ise aşırı soğutma işlemi gerçekleştiriliyor. Bu aşamada ısının düşüş oranı hızlı olduğu için ortama yayılma hızı da yüksek oluyor. Böylelikle soğutma sisteminin bulunduğu alanın istenilen düşük sıcaklık veya soğuklukta olması sağlanıyor.
Kondenserler Nerelerde Bulunur?
Kondansörün bulunduğu ortamların genel olarak soğutma sistemleri olduğu söylenebiliyor. İklimlendirme cihazları kondansörün en yaygın görüldüğü cihaz oluyor. Bu cihazlar yaşam veya çalışma alanlarına kurulduğunda ortamın istenilen soğukluğa ulaşmasını sağlıyor.
Kondenserler soğutma sistemlerinin dışında buzdolabı ve derin dondurucularda da bulunuyor. Böylelikle dolaplara koyulan gıdaların istenilen soğuklukta muhafaza edilmesi sağlanıyor.
Son olarak kondenserler endüstriyel alanlarda kullanıyor. Bu alanlarda üretim, depolama ve diğer ihtiyaçların karşılanmasında etkisi bulunuyor. Böylelikle hem ortamın soğuması hem de maddelerin korunması sağlanıyor.
Kondenserlerin Fiyatları Nasıldır?
Kondenserlerin çeşitli alanlarda kullanılabileceği biliniyor. Bu duruma bağlı olarak ürün fiyatlarında da kullanıldıkları alanın ve cihazın etkisi bulunuyor. Endüstriyel sistemler, klimalar ve buzdolapları özelinde kullanılan kondenserlerin fiyatları değişiyor. Bunun dışında ürün markası ve modelinin de fiyatın üzerinde etkisini söylemek mümkün oluyor.
Soğutucu cihazları hakkında detaylı bilgi ve hizmet almak için doğru adres! https://www.buzcelik.com/tr/