Küçükçekmece sokaklarına asılan afişlere tepki

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küçükçekmece Belediyesi göre hazırlanan, kadına karşın güç ve cinayetleri konu bölge afişler günler önce ilçenin bambaşka noktalarındaki ilan panolarına yapıştırıldı. Afişlerde “Annemi dedem öldürdü, beni nişanlım öldürdü, kızımı oğlum öldürdü, kızımı kocam öldürdü, beni oğlum öldürdü, beni eski kocam öldürdü, annemi babam öldürdü” gibi ifadeler yer alıyor. Sokak, cadde araları ve okul önlerindeki ilan panolarında bulunan afişlerdeki ifadelere vatandaşlar karşı çıktı. Çocukların afişi gördüğünde sıkıntılı olduğunu açıklayan anne-babalar, durumu izah edemediklerini ifade ediyor.

“DAHA FARKLI YERLERDE OLMASI GEREKİR”

Çocuğunu okula götüren Nurcan Beder, afişlerde bulunan ifadelere tepki gösterdi. Beder, “Geçen çocuğuma karşıdan poğaça alıyordum. Kızım aniden çığlık attı. ‘Ne oldu’ diye sordum. ‘Anne baksana nişanlım öldürdü’ yazıyor dedi. Çocukların gözleri önünde fazla kötü bir şey. Kuşkusuz cümbür cemaat aleyhinde yani. Kadınlar niçin öldürülüyor? Çocukların gözü önünde olması fazla abuk subuk. Daha bambaşka yerlerde olması gerekir” biçiminde konuştu.

“BEN BUNU NASIL AÇIKLAYABİLİRİM? BASKI OLDUĞU İÇİN AÇIKLAYAMADIM”

Perihan Yürekdinç ise, “Benim çocuğum 4’üncü sınıfta. Bunları okuyabiliyor. Okuduğu vakit da bana sorabiliyor. ‘Kocamı öldürdü, babamı öldürdü’ gibi cümlelerin ifadeleri de zorlama oluyor. Toplumsal olarak güzel bir şekilde yansıtıyorum derken çocuklara da kötü yönleri oluyor. Çocuğum sordu ama ben geçiştirdim. ‘Kocam öldürdü, babam öldürdü’ derken ne çağrıda bulunmak istiyorlar diye sordu. Ben bunu nasıl açıklayabilirim? Zorlama olduğu için açıklayamadım” ifadelerini kullandı.

“PSİKOLOJİSİ KÖTÜ ETKİLENİYOR TABİİ Kİ”

Küçükçekmece’de yaşayan Murat Urcan de, “Bence diğer bir şekil bulmalılar. Bana ‘niye böyle yazmışlar’ diye sordu. Cevap bile veremedim. Nasıl izah edeyim? ‘Niye öldürmüşler’ diye soruyor. ‘Acaba karşı taraf ne yapmış’ diye sordu. Psikolojisi fena etkileniyor tabii ama.” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞI BU GİBİ AFİŞLERDEN OLUMSUZ ETKİLENİR”

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, bu nesil afişlerin çocukların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ifade etti. Karakoç, şöyle devam etti:

“Çocukların topluma açık yerlerde bu stil afişlerle karşılaşmış olması her lahza her yerden tehlike ve güç geleceğine dair çocuklarda bir us yaratacağı için çok yerinde olmamış. Çocukların ruh sağlığı bu gibi afişlerden olumsuz etkilenir. Çünkü çocukların en fazla güvendiği kişiler onların birincil bakımını veren ailesi ve yakın çevresidir. Her lahza her yerden bilhassa de yakın çevreden böyle bir korkutma geleceğini biliyor olması, böyle bir tehdit algısının oluşturulması çocukların hayata bakışındaki temel güven duygusunun oluşmasında olumsuz etkiye sahiptir.”

“BİRAZ DAHA YUMUŞATARAK, GENELLEYEREK ÇOCUKLARA ANLATABİLİRİZ”

“Aslında toplumsal şiddete karşısında farkındalık oluşturmaya çalışılarak o afişler üretilmiş” diyen Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, “Astıkları yerler ya da seçtikleri kelimeler olarak çok içten olmamış. Çocuklara bunlar anlatılırken sonuçta toz pembe bir dünyada yaşamıyoruz. Her an her yerden güç ya da kötü olaylar gelebilir. Şayet bunları biraz daha yumuşatarak, genelleyerek çocuklara anlatabiliriz. Çocuğun başına böyle gelmeyeceği, anne ve baba olarak onu defalarca sevecekleri, koruyacakları, katiyen böyle bir şey yapmayacaklarının teminatını en azından biz kendimiz çocuklarımız için verebiliriz. Aileler de bu şekilde yaklaşabilir. ‘Bazı annelerin başına bu gelmiş olabilir fakat benim başıma gelmeyecek, ben tekrar tekrar seni koruyacağım, ne olursa olsun yanında olacağım’ gibi ifadeler eğer bir afişle karşılaşmışlarsa toparlamak adına böyle söylenebilir” biçiminde konuştu.

Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, bu cins araştırmalar yapan kurumlara çağrıda bulundu. Karakoç, “Toplumun üzerinde ruh sağlığı açısından nasıl bir tepki yaratabileceğini öngörerek belediyelerde çalışan ruh sağlığı uzmanları var. Bu kişilere danışarak ve çocukların gelişim dönemine göre böyle bir yükümlülük projesi üretebilirler. Yükümlülük projesinin daha fazla muhatap olan kesimini ya da bir zemin analizi yaparak, gaye kitleye yerinde afişler asılabilir” ifadelerini kullandı.

Bu Yazıya Tepki Ver