Kuşaklar Arası Travma

2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ankara ergen psikolog inceleme alanlarından bir tanesi de kuşaklar arası aktarımlar olmaktadır. Nesillerin etkilenmesine yardımcı olan bu durum özellikle 1960 yıllarından sonra ortaya çıkmıştır. Yahudi soykırımını yaşayan ve şanslı olarak kurtulmayı başaran çocukların ergenlik dönemlerinde çeşitli sorunlar yaşadıkları ve strese yatkın oldukları görülmektedir. Bu bireylerin genetik dizilimleri de ebeveynlere sahip olan çocuklar ile farklıdır. Soykırım, terör, doğal adet vb. sorular yaşayan ailelerin çocukların da aynı korku ve streslerin ortaya çıktığı görülmektedir. Her kuşağa bu durumun kesin olarak aktarıldığına dair bilimsel bir gerçeklik bulunmamakla birlikte yetiştirilme tarzları, aile ve çocuk arasındaki ilişkiler de bu durumda etkili olmaktadır.

Hem psikolojik hem de biyolojik olarak bu travmaların aktarılabildiği gerçeği de göz ardı edilmemelidir. Ankara ergen psikolog olarak özellikle ergenlik dönemlerinde çocukların bu tür travmalar ile karşı karşıya kalmaması adına çalışmalar yapmayız. Travma açısından değerlendirildiğinde bu durum bazı genlerin de müdahalesi ile zorlaşabilmektedir. Kan bağı olan bir travma sahibi varsa bu durumda karşımıza çıkan travma aktarımı görülebilmektedir. Araştırmalar gösteriyor ki kişilerin zor durumlar ile başa çıkabilmek için geliştirmiş olduğu stratejiler de gelecek olan nesillere aktarılabilmektedir. Ailede yoksulluk, sel gibi zor durumlar ile mücadele eden bireyler varsa bu çocuklar ileride stresi yüksek çocuklar olacaktır.

Ankara ergen psikolog olarak ergenlik döneminde bu tür sorunlar ile karşı karşıya çıkan bireyler ile ilgilenilmektedir. Ergenlik dönemi yeterince zor dönemlerden bir tanesidir. Travmaya maruz kalan çocuklarda gelecekte bu durumun atlatılması da mümkün olmayacaktır. Çünkü artık ergenlik döneminde çocuk yetişkinliğe doğru adım atmakta ve çevresinde olup bitenlerin farkına varmaya başlayacaktır. Ailelere bu dönemde büyük roller düşmektedir. Kendini herhangi bir travma yaşamış olsa dahi çocuğun bu durumdan etkilenmemesi amacı ile psikolojik destek alınması önemlidir. Gelecek nesillerin ruh sağlığının düzgün olması amacı ile uzman desteğine ihtiyaç vardır. Sizler de kliniğimiz ile iletişime geçerek bu konu hakkında destek alabilirsiniz. Son yıllarda bu tür vakaların artması ile birlikte ailelerin daha dikkatli olması ve çocukları iyi iletişim içinde olması gerekiyor.

 

Bu Yazıya Tepki Ver