Lastik basıncı takip sistemleri (TPMS), 2024 yılından itibaren Avrupa genelinde trafiğe ilk kez çıkan tüm kamyonlar, tırlar, otobüsler ve minibüsler için zorunlu hale gelecek. Bu sistemler daha 2014 itibarıyla hafif araçlar ve Temmuz 2022 itibarıyla yeni kamyon ve otobüslerin tip onayları için olmak üzere kademeli olarak zorunlu tutulmaya başlamıştı1. Yönetmeliğin gerekçesi, sürüş güvenliğini artırmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak. Hatalı şişirilmiş lastikler daha hızlı aşınma ve yakıt israfının yanı sıra beklenmedik sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla, TPMS zorunluluğu güvenlik ve verimlilik yönünden bir ilerleme niteliğindedir. Ancak Goodyear, operatörlerin TPMS’nin işlevlerinden akıllı lastik yönetim çözümlerinin gücüyle faydalanan gelişmiş çözümleri kullanmasını öneriyor. Goodyear Total Mobility, size güvenilir bir TPMS çözümü sunmakla kalmayıp, aynı zamanda eksiksiz bir filo yönetim çözümleri setine erişmenizi sağlıyor.
Sonuç odaklı ilerleme
Zorunlu sistem, lastik basıncı düştüğünde aracın kabininde bir uyarı işaretinin yanmasını gerekli kılsa da Goodyear TPMS bir adım öteye geçerek, her tekerleğin konumuna göre lastik basıncı ve sıcaklığının eksiksiz bir genel görünümünü sağlıyor.
Goodyear, zorunlu TPMS uygulamasından yıllar önce kapsamlı değer önermesi olan Goodyear Total Mobility ile önleyici bir TPMS çözümü sunmaya başladı. Böylece Goodyear, yalnızca TPMS donanımı konusunda değil, aynı zamanda öncü taşımacılık şirketleri için değer odaklı yazılım çözümleri konusunda büyük bir birikime sahip oldu. Buna, TRANSICS markalı FMS’ye erişimi içeren ZF ile stratejik iş birliği de dahil. Dorse seti ve aracın tamamının lastik yönetiminden gelen veri akışlarını tek bir temelatik ünitesiyle bir araya getiren bu sistem, filo operatörlerinin verilere dayalı en doğru kararları saniyeler içinde vermesine olanak tanıyor.
Sistemin akıllı algoritması, doğru işlemin yapılması için sorunların önemi konusunda da bilgi vererek, filo yöneticilerine oluşabilecek başka sorunları önlemeleri adına katma değerli girdiler sağlar. Örneğin, ani bir basınç kaybı veya lastik sıcaklığında sürekli bir artış olması durumunda, filo operatörü ve sürücüye aracı ve lastiği en kısa sürede kontrol etmeleri ve Goodyear hizmet ağından yardım beklemeleri için uyarı verilir. Buna karşılık, yavaş ilerleyen bir basınç kaybı durumunda, uygun bir yer ve zamanda lastik basıncının düzeltilmesi ve lastiklerin kontrol edilip onarılması için bir randevu oluşturulur. İlk örnekte bu işlem yüksek olasılıkla hızlı müdahale ile lastiğin kurtarılmasını ve servis dışı kalmasının önlenmesini sağlarken, ikinci örnekte bozulma ve ekstra masraflar en aza indirilir.
Lastik kaynaklı bozulmalarda %90 azalma
Goodyear TPMS, her tekerlek yuvasında lastiklerin basınç ve sıcaklığını sürekli olarak ölçen bir sensöre sahiptir. Buradan elde edilen veriler, araçta kurulu telematik sistemi yoluyla doğrudan Goodyear bulut sistemine aktarılır. Goodyear’ın patentli algoritmaları ham verileri analiz ederek, lastiklerin her birinden gelen anormallikleri hızlıca tespit eder.
Goodyear’ın uçtan uca TPMS çözümü markadan bağımsızdır ve bir filoda bulunan tüm çekici ve dorselere uygulanabilir. Kolay anlaşılır raporlara ve müdahale önerilerine dönüştürülen veriler, aracın sürücüsüne ve operatörüne iletilir.
Avrupa’nın önde gelen taşımacılık şirketleri, Goodyear TPMS sisteminin desteğiyle lastik kaynaklı arızaları %90’a2 kadar azaltmayı başardı. Bu yenilikçi sistem, lastik sağlığını takip ederek, yol güvenliğine katkıda bulunarak, araçların çalışma süresini artırarak, karbon ayak izini azaltarak, lastik ömrünü uzatarak ve artan enerji masraflarının yönetilmesini sağlayarak operatörlere avantaj sağlar.
1 Temmuz 2022’den itibaren tüm yeni M1 araçlar için ve M2, M3, N1, N2, N3, O3, O4 araç kategorilerinin tüm yeni tip onayları için TPMS zorunlu olacak. 2024 yılında ise şu araç kategorilerinin tüm yeni tescilleri için TPMS zorunlu olacak: M2, M3, N1, N2, N3, O3, O4.
2 50 filonun Goodyear TPMS kurulumundan önce ve sonra karşılaştırması, 2019