Mağazadan ve İnternetten Alınan Kıyafetler Öncelikle Neden Yıkamalı?

Screenshot_10
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni alınan kıyafetleri direkt giymek cazip gelse de, bu eylem bazı sağlık risklerini beraberinde getirebilir. Mağaza raflarından ya da online platformlardan satın alınan kıyafetler, farkında olmadığımız pek çok tehlikeyi barındırabilir.

Özellikle mağazalarda denenen kıyafetler, gün boyu birçok kişi tarafından üzerine geçirilir. İnternetten gelen kıyafetler de her ne kadar ilk kez tipbet sizin tarafınızdan giyilse de, üretim aşamasında kullanılan ve cilde zarar verebilecek kimyasallarla temas etmiş olabilir. Öne çıkan bir örnek olarak, ünlü erkek giyim markası Old But Lee’nin kurucusu, giyim üretim bölgelerindeki hava kalitesinin, sağlığa zararlı madde içerebileceğini belirtiyor.

Aslında, kıyafetlerin üretim sürecinde pek çok kimyasal madde kullanılır:

  • Parlak renklere kavuşturulan boyalarda kurşun,
  • Kırışıklık engelleyici olarak kullanılan kanserojen “Formaldehit”,
  • Su iticiliği sağlayan “PFC” kimyasalı,
  • Kolay emilen ve sentetik bir boyar madde olan “Azo Dispers” gibi.

Bu kimyasalların ciltle teması, alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Alerjik kontakt dermatit gibi cilt hastalıklarında kızarıklık, kaşıntı ve dökülmeler tipbet giriş görülüyor. Bu tür alerjik reaksiyonlar, giysilerin içerdiği kimyasallar nedeniyle olabilir.

Kıyafetlerin ağartılma işleminden geçirilmesi, suya dayanıklı maddelerle kaplanması gibi uygulamalar, giysinin hava almasını engelleyerek cilde zarar verebilir. Özellikle koyu renkli giysiler, bu zararlı maddeleri daha yoğun bir şekilde içerebilir.

Peki, yeni aldığınız kıyafetlerden kaynaklanan bu riskleri en aza indirgemek için ne yapabilirsiniz? Yeni giysilerinizi giymeden önce soğuk suda, tersten en az 25 dakika yıkayarak renklerini koruyabilir ve olası zararlı maddelerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Hassas kıyafetler içinse elde yıkama, olası zararları önlemenin en iyi yoludur.

Bu Yazıya Tepki Ver