Marmara Denizi’nde deniz salyası temizliği başladı

Marmara Denizi'nde deniz salyası temizliği başladı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında Caddebostan Sahili’nden müsilajlar toplanmaya başladı. Tören öncesi temizlik çalışmalarını yapacak olan tekneler kıyıya getirildi. Ekipler deniz üzerindeki müsilajın temizlenmesiyle birlikte sondaj cihazlarını hazırladı. Hazırlıklarını tamamlayan dalgıçlar denizin derinlerine inerek çalışmalarına devam etti.

Müsilaja karşı seferberlikte, “Marmara Hepimizin” sloganıyla yürütülen çalışmanın ilk gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, STK’lar ve çok sayıda sanatçı ve ünlü isim katıldı.

Bakan Kurum: “15 bölgede temizlik çalışmalarını eş zamanlı başlatıyoruz”

Marmara Denizi’nde görülen deniz salyası temizleme çalışmaları, İstanbul Caddebostan Sahili’nden diğer illerle birlikte eş zamanlı olarak başlatıldı. Caddebostan’daki program açılışında konuşan Bakan Kurum, “Türkiye’nin en büyük en kapsamlı deniz temizliği seferberliğini, hareketini hep birlikte başlatıyoruz. Türkiye’nin kalbi burada. Tüm operasyon boyunca 1000 personelimiz çalışacak” dedi.

“Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında alınan kararların hayata geçirilmesi için kamu kurumları, belediyeler, akademik çevreler ile sivil toplum kuruluşlarınca başlatılan çalışma kapsamında, denizden müsilaj toplanmaya başlandı. Caddebostan Sahili’nde açılışı gerçekleştirilen temizlik çalışması eş zamanlı olarak Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde de başladı. Programa Bakan Kurum’un yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, STK’lar ile çok sayıda oyuncu ve ünlü isim katılarak destek sağladı.

“Marmara bütün dünyanın göz bebeği”

Program açılışında konuşan Bakan Kurum, “Bugün hakikaten bizler için çok özel bir amaç için dünyanın eşsiz harikalarından Marmara Denizi için İstanbul’dayız. Doğa zenginliklerine ev sahipliği yapan dünyanın en genç, en özgün Marmara’mızın kıyısındayız. Marmara’ya kıyısı olan 7 ilimizde 25 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren müsilaja karşı birlik olmak için buradayız. Sanatçılarımız, sporcularımız, hocalarımız, bilim insanlarımız, derneklerimiz, vakıflarımız, belediyelerimiz burada. Marmara bütün dünyanın gözbebeği. Türkiye’nin kalbi burada. Hep birlikte Marmara hepimizin diyoruz. Balıklarımızı, deniz canlılarımızı tehdit eden müsilajı ortadan kaldırmak için Türkiye’nin en büyük, en kapsamlı deniz temizliği hareketini hep birlikte başlatıyoruz. Çok önemli bir süreci yöneteceğiz” dedi.

“Stratejik eylem planı hazırlayacağız”

Sürece ilişkin bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bize düşen mesuliyet açık ve nettir. 200 yıldır maalesef biz insanlık olarak doğadan aldığımız borcu doğamıza geri ödemek zorundayız. Çevre yatırımlarımızla, yeşil projelerimizle çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak zorundayız. Marmara Denizimizi inşallah en hızlı şekilde temizleyecek, en duru haline hep birlikte kavuşturacağız. Sorunun çıktığı ilk andan itibaren süreci titizlikle takip ettik. Bu süreci illerde valiler ve belediyelerimizle birlikte STK’larla, sanatçılarla, vatandaşlarla ortak bir akılla yöneteceğiz. Stratejik eylem planı hazırlayacağız, aslında hazırlandı, belediyelerin görüşüne sunacağız. İllerde valiliklerin koordinasyonunda süreci yöneteceğiz. Marmara denizini koruma alanı ilan edeceğiz. Tarım ve sanayiden oluşan kirliliği durduracağız. Balıkçılarımıza bu konuda her türlü destek verilecek müsilajdan etkilenen balıkçılara kaçak balıkçılığa geçit verilmeyecek. Marmara’daki hayalet ağların toplanma sürecini başlatacağız. Marmara’yı kurtarmakta kararlıyız. Bugün 15 bölgede temizlik çalışmalarını eş zamanlı başlatıyoruz” diye konuştu.

“Deniz salyaları için 1000 personelimiz çalışacak”
Sözlerine devam eden Bakan Kurum, “18 tane desek botumuzla harekete geçiyoruz. Topladığımız atıkları karaya getirip sızdırmasız kamyonlarla belediyelerin bertaraf tesislerine göndereceğiz. Tüm operasyon boyunca 1000 personelimiz çalışacak” dedi.

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj temizliği seferberliği

 Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’ndaki müsilaj (deniz salyası) ile mücadele kapsamında Yat Limanı’nda deniz temizliği gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Marmara Denizi’nden Kuzey Ege’ye kadar ilerleyen müsilaja karşı temizlik seferberliği başlatıldı. Mart ayından beri Çanakkale Boğazı’nda görülmeye başlayan deniz salyası her geçen gün artış göstermeye başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, bugün saat 14.00’da Çanakkale Belediyesi Yat Limanı’nda müsilaj temizleme işlemleri başlatıldı. Yat Limanı içerisindeki deniz salyası bariyerle çevrilirken, Çanakkale Belediyesi ile özel kurumlardan gelen su pompaları ve vidanjör ile denizden çekildi.

Denizi temizleme etkinliğine; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tahsin Saruhan, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Bn. Ercan Oran, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, kurum ve daire müdürleri katıldı.

Yat Limanı’nda yaklaşık 20 ton müsilaj temizlendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, “Bugün burada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın koordinasyonunda müsilaj temizliği için toplanmış bulunuyoruz. Son günlerde özellikle Marmara Denizi’mizde bir sorunla karşı karşıyayız. Sadece kendi ülkemize mahsus bir şey değil.

Yapılan araştırmalarda dünyada birçok yerde görüldüğü belirlenmiştir. Ülkemiz ve ilimizde de yoğun olarak yaşanmakta. Bunun bertaraf edilmesi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öncülüğünde çalışmalara başlandı ve bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda eylem planı açıklandı. 22 maddelik bir eylem planımız var. Bu eylem planında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla bir an önce denizlerimizi normale döndürmek için bugün itibariyle çalışmalara başlamış bulunuyoruz” dedi.
 

Bu Yazıya Tepki Ver