Metaverse, 2035’e Kadar Türkiye Ekonomisine 37,5 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak

Screenshot_5
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metaverse, e-ticaret, perakende, turizm, kültür-sanat, eğitim, oyun ve e-spor gibi farklı sektörler aracılığıyla Türkiye ekonomisine potansiyel olarak 2035’e kadar 37,5 milyar dolar ekonomik katkı sağlayacak.

Metaverse, dünya genelinde ve Türkiye’de hızla büyümeye devam ediyor. Bağımsız araştırmalar, insanların yüzde 90’ına yakınının Metaverse platformlarına ilgi gösterdiğini gösteriyor. Metaverse, e-ticaret, perakende, turizm, kültür-sanat, eğitim, oyun ve e-spor gibi farklı sektörler üzerinden Türkiye ekonomisine potansiyel bir ekonomik katkı sağlayacak. Bu katkının 2035 yılına kadar ulaşması ve 37,5 milyar doları aşması bekleniyor.

GoArt Metaverse Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu, bu süreç hakkında şunları söyledi: “2021 itibarıyla küresel Metaverse pazarı 52 milyar doları aşmış durumda. Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS) raporuna göre 2030 yılına kadar bu rakamın 8 ila 13 trilyon dolar arasında bir değere ve 5 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Bu tahminler yalnızca sanal gerçeklik gözlüklerine dayandırılmıyor, mobil platformlara da odaklanıyor. Metaverse, masaüstü bilgisayarlardan, oyun konsollarından ve cep telefonlarından erişilebilen bir ortam sunacak ve mobil cihazlara da yayılacak.”

Soylu, dünya genelindeki gayrisafi milli hasılanın yaklaşık 100 trilyon dolar olduğuna dikkat çekerek, bunun 4’te 1’inin e-ticaretten geldiğini ve bu alanda 25 trilyon dolarlık bir hacimden bahsedildiğini belirtti. Soylu, Metaverse’nin tüketicilere ürünleri deneyimleme imkanı sunduğunu ve bu deneyimin çevrimiçi alışverişi daha çekici hale getirdiğini ifade etti. Metaverse sayesinde, alışveriş yapmadan önce ürünleri inceleme ve deneme fırsatının bulunduğunu belirten Soylu, giyilebilir teknolojilerin geliştiğini ve bu teknolojilerin Metaverse deneyimini daha da zenginleştirdiğini söyledi.

Deloitte’un “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” adlı araştırmasına göre, Metaverse’nin Türkiye ekonomisine potansiyel ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri incelendi. Araştırmaya göre, Metaverse Türkiye’ye 2035 için GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar ekonomik bir değer sağlayacak. Bu ekonomik etkiden öncelikle e-ticaret, perakende, turizm, kültür, eğitim, oyun ve e-spor gibi sektörler faydalanacak.

 

Bu Yazıya Tepki Ver