Mevsimin birincil karı yağdı! İşte son durum

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocaeli’deki Samanlı Dağları’nın zirvesinde yer alan ve İstanbul’a yaklaşık 1,5 saat mesafede olan Kartepe, kar yağışı dolayısıyla beyaza büründü.

Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi manzarasıyla konuklarına benzersiz güzellikler sunan Kartepe’deki kayak merkezinde kar kalınlığı 10 santimetre ölçüldü.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ekipleri, ulaşımda aksama yaşanmaması için bölgede tedbir aldı.

ABANT’TA KAR YAĞIŞI

Bolu’ya yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan doğal güzellikleriyle ünlü Abant Tabiat Parkı’nda da kar yağışı başladı. Hafta sonu tatilini fırsat mahsus tabiat parkına gelenler, kar yağışını cep telefonlarıyla görüntüledi.

Tabiat parkının girişinde görev yapan jandarma ekipleri, sürücüleri kış lastiği takmaları konusunda uyardı.

Düzce’nin yüksek kesimlerinde gece saatlerinden itibaren etkisini bildiren sağanak yerini kar yağışına bıraktı.

Gölyaka ilçesi Kardüz Yaylası, Beyköy beldesi Samandere mevkisi ve Kaynaşlı Topuk Yaylası kesiminde sabahtan saatlerinde etkili olan kar, bölgede beyaz örtü oluşturdu.

D-100 kara yolunun Bolu Dağı geçişindeki Bakacak, Karanlıkdere, Bıçkıyanı, Darıyeri Hasanbey ve Dipsizgöl mevkilerinde ise ara sıra sis ve sağanak etkin oluyor.

Kara yolları ve polis ekipleri, güzergahlarda sürücüleri yakın peşine düşüp takip yapmamaları konusunda uyarıyor.

ILGAZ’DA DA ETKİLİ

Kastamonu ile Çankırı sınırında yer alan, kış turizminin manâlı merkezlerinden Ilgaz Dağı Kayak Merkezi’ne mevsimin birincil karı düştü.

Ilgaz Dağı’nın eteklerinde etkili olan sağanak, yüksek rakımlarda kar yağışına dönüştü.

Ilgaz Dağı Kayak Merkezi ile 2 bin 500 rakımlı Küçük Hacet ve Büyük Hacet tepelerinde etkin olan kar yağışıyla beyaza bürünen dağ, resim tutkunları ve doğaseverler için güzel görüntüler oluşturdu.

Kayak merkezinde 5 santimetreye ulaşan kar yağışının gün boyu devam etmesi bekleniyor.

Ailesiyle birlikte kayak tesisini gezen Caner Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, her sene Ilgaz’a geldiklerini söyledi.

Kar yağışıyla tesisin de faaliyete girmesini beklediklerini anlatan Güler, “Buraya gelenlerin kış lastiklerini takması gerekiyor. Bence kar yağışı tam zamanında gerçekleşti. Ortam çok hoş. Herkesi Ilgaz’a bekliyoruz.” diye konuştu.

Çocuklar da kartopu oynayarak karın tadını çıkardı.

YOL KENARINDA BEKLETİLİYOR

ÖTE YANDAN 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ni kullanmaları yasaklanmış olan tırlar, Ilgaz Dağı’nda ilerlemekte güçlük çekiyor.

Tır sürücülerinin bazıları, ekiplerin yolu açması için araçlarını yol kenarında bekletiyor.

Yolda kalan tır sürücüsü Efendi Satılmış, gazetecilere yaptığı açıklamada, karın bir anda bastırdığını söyledi.

Kar yağışı beklemediklerini açıklayan Satılmış, “Tırın boş olması nedeniyle çıkamadık. Yol kapanmadı ama büyük araçlar çıkamıyor, ufak araçlar çıkıyor. Karayollarını aradım, onların gelmesini bekliyorum. Taşköprü ilçesine mazot bıraktık, Kırıkkale’ye dönüş yapıyorduk. Tünel yasaklanmış olduğu için burayı göstermek zorundayız.” diye konuştu.

Karayolları ve trafik ekipleri yolun ulaşıma kapanmaması için çalışmalarını sürekli sürdürüyor.

YOL TRAFİĞE KAPATILDI

Bolu’da yüksek kesimler, yoğun kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Kayda Değer kayak merkezlerinden olan Kartalkaya’ya meydana çıkan vatandaşlar kartopu oynadı. Kar yağışı sebebiyle Yedigöller Ulusal Parkı’na dışarı giden yol trafiğe kapatıldı.

Şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki 2 bin 200 rakımlı Köroğlu Dağları’nın zirvesinde yer alan Kartalkaya’ya kar yağdı. Bölgede kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. Kar yağışı Kartalkaya’ya yakın yaylalarda ve köylerde yaşamış vatandaşlar göre sevinçle karşılandı. Bir Takım bölge sakinleri, Kartalkaya’ya çıkıp kartopu oynadı.

Ailesiyle birlikte kar yağışının hoşlanmak için Kartalkayaya gelen İsmail Ay, “Şu an gürültüsüz ve ağırbaşlı. Kafa dinlemeye geldik. Biz gelirken etkilenmedik, lakin yollarda kalanlar vardı. Kartalkayaya gelmeyenlere buraya gelmelerini tavsiye ederim” dedi.

YEDİGÖLLER YOLU KAPATILDI

Kar yağışı hem Yedigöller Milli Parkı’nda da etkili oldu. Bölgedeki yoğun kar yağışı sebebiyle milli parka gidiş yasaklandı. Bolu Valisi Ahmet Ümit, sosyal ağ hesabından yaptığı açıklamada, “Bu gün sabah saatlerinden itibaren Yedigöller çevresinde başlayan yoğun kar yağışı dolayısıyla can ve mal güvenliği gerekçesi ile Bolu Yedigöller ve Mengen Yedigöller yolları çıkış yönünde trafiğe kapatılmıştır” ifadelerini kullandı.

SALDA’YA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Kayak Merkezi’ne mevsimin ilk karı yağdı.

Burdur merkeze 77, Salda Gölü’ne 17 km uzaklıktaki Salda Kayak Merkezi’ne mevsimin ilk karı yağdı. Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı sebebiyle 1840 rakımlı kayak merkezi beyaza büründü. Oysa kar kalınlığı kayak yapacak kalınlığa ulaşmadı. İşletmecileri kar yağışının devam etmesi halinde tesisin 2- 3 hafta içinde açılabileceğini söyledi.

10 SANTİMETREYİ BULDU

Karabük’te yüksek kesimlerde kar yağışı etkin olurken, kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.

Kentte dün gece saatlerinden itibaren yağmurÿdevam ederken, yüksek kesimlerde ise yağış kara dönüştü. Kentin kuş bakışı izlenebildiği 1200 metre yükseklikteki Sarı Çiçek Yaylası da beyaza büründü. Kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu. Yaylaya araçları ile ulaşanlar doğal güzelliklerin başat olduğu bölgede kar yağışının keyfini kartopu oynayarak çıkardı, bol bol da fotoğraf çekildi. Kar üstünde yürüyenler doğayla iç içe bir gün geçirdi.

ÇAMLIBEL GEÇİDİ’NDE ULAŞIM AKSADI

Sivas-Tokat karayolunun Çamlıbel Geçidi’nde etkili olan kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oldu.

Bölgede öğle saatlerinde başlayan yağmur, ilerleyen saatlerde yerini kara bıraktı. 1650 rakımlı Çamlıbel Geçidi’nde kar yağışı sebebiyle sürücüler baskı anlar yaşadı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler uzun kuyruklar oluşturdu. Bir Takım sürücüler ilerlemekte zorluk çekince araçlarına zincir takmak zorunda kaldı. Bilhassa cazibeli ve kamyonların kayması nedeniyle bir takım bölgelerde yolun tek şeridinden ulaşım sağlandı. Karayollarına emrindeki karla çaba ekipleri bölgede kar arıtma çalışmalarını durmadan sürdürüyor.

ALACABEL UYARISI

ANTALYA’nın Akseki ilçesindeki Alacabel mevkisine, mevsimin ilk karı düştü. Trafik ekipleri, Antalya- Konya yolunda sürücüleri tedbirli gitmeleri için uyardı.

Antalya- Konya yolunun geçiş noktasında yer alan, 1825 rakımlı Alacabel mevkisinde, saat 17.00’de kar yağışı başladı. Kar yağışı sebebiyle yüksek kesimler ilk kez elde etmek üzere kara yolu ve çevresi, beyaza büründü. Yağış sebebiyle ilerlemekte zorluk çeken bazı sürücüler, park alanları ve dinlenme tesislerinde durdu. Trafik ekipleri de sürücüleri tedbirli gitmeleri ve trafik kurallarına uymaları konusunda uyardı. (AA-DHA-İHA)

Bu Yazıya Tepki Ver