Morales: Türkiye’nin Kredi Notu Artışını ve Ekonomik Görünümü Değerlendirdi

image_65f2afaa0dee6
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fitch Ratings’in Değerlendirmesi

Fitch Ratings’in geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmesi ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmasının ardından yapılan çevrim içi toplantıda, şirketin Ortadoğu ve Afrika Başkanı Jan Friederich Morales, not artışı kararının nedenlerini açıkladı ve soruları yanıtladı.

Parasal Sıkılaşma ve Enflasyon

Morales, geçen yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ettiklerinde beklenenden daha fazla parasal sıkılaşma yaşandığını belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 45’e çıkararak ekonomideki genel kredi koşullarını sıkılaştırdığını vurguladı. Ancak enflasyon baskılarının hala devam ettiğini ve enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı politika sıkılaştırmasının beklendiğini ifade etti.

Uluslararası Rezervler ve Cari Açık

Morales, Türkiye’nin uluslararası rezervlerinde iyileşme olduğunu ve politikanın enflasyonun sürdürülebilir düşüşüne katkıda bulunmasıyla cari açıkta daralma ve rezervlerde iyileşme beklendiğini söyledi. Yurt dışı portföy girişinin Türk lirasının değerlenmesine ve rezerv biriktirme hedefine katkı sağlayabileceğini belirtirken, cari açığın azalması bekleniyor.

Uluslararası Sermaye ve Yatırım Notu

Ekonominin uluslararası sermayeye erişimini artıran ekonomi politikalarının Türkiye’nin dış finansmana erişimini etkilediğini belirten Morales, Türkiye’nin yeniden yatırım yapılabilir not almasının zaman alacağını ve politikanın başarısının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin, uluslararası sermayenin ülkeye bakışını şekillendireceğini kaydetti.

Bu Yazıya Tepki Ver