Nematod Nedir?

Screenshot_1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

İpliksi solucanlar ya da yuvarlak solucanlar olarak bilinen nematodlar dünya üzerinde oldukça fazladır. Hatta en fazla bulunan omurgasızlardır. Hayvanlara ve bitkilere zararı bulunan çokça çeşidi mevcuttur. Suda olsun toprakta olsun genel olarak çürümüş organiklerde yaşarlar. Nematod vücutları uzun silindir vari bilateral simetrilidir.

Nematod renksiz ve saydam parazitlerdir. Bazen yer aldıkları besinin rengine göre renklerinde farklılık gözükebilir. Pek çoğu iplik şeklinde olsa da bazı türleri değişiklik gösterebilmektedir.

Nematodlar yağmur ve sulama sularıyla, rüzgârla, bulaşık bitki artıklarıyla, toprak işlem aletleriyle yayılma gösterebilen canlılardır. Nematodlar ile ilgili merak edilen konular ilgili linkte detaylıca vardır.

Nematod Kaç Gruba Ayrılır?

Beslenme şekillerine göre üç gruba ayrılan nematod grupları şu şekildedir;

  1. İç parazit nematodlar: Bunlar genellikle gelişmelerini bitki dokuları içinde tamamlar. Yumurtalarını doku içine bırakırlar.
  2. Yarı iç parazit nematodlar: Başlarını bitkilerin kök ve kökçüklerinin içine sokarak beslenirler.
  3. Dış parazit nematodlar: İgneye benzeyen styletlerini bitki köküne sokarak beslenirler ve yaşamlarını bu şekilde sürdürürler.

Nematodlar ile ilgili tüm merak ettiklerinize bu linkten https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/kok-ur-nematodlari ulaşabilirsiniz. Bütün merak ettiklerinize erişim için bu linki tıklayın.

Formun Üstü

Formun Altı

 

Bu Yazıya Tepki Ver