OSBÜK-OSB YILDIZLARI ARAŞTIRMASI’NIN İLK 50’LERİ

unnamed
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turkishtime ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK)   iş birliği ile gerçekleştirilen, Türkiye’deki OSB’lerin karnesini ortaya koyan, OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması’nın detayları açıklanma devam ediyor. 

 

 

Sayıları 359’a ulaşan  organize sanayi bölgelerinde; gönüllülük ve beyan esaslı bir çalışma   olarak hayata geçirilen  OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması,  OSB’lerde en fazla ihracat, en fazla ciro, en fazla kar, en fazla istihdam, en fazla kadın istihdamı yapan ilk 100 firma ile birlikte; OSB’lerde en fazla yatırım yapan ilk 50 firma, en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 50 firma, en fazla patent sahibi ilk 50 firma, en fazla marka tescil sahibi ilk 50 firma ve dijitalleşmeye en fazla harcama yapan ilk 50 firmayı da belirledi.

 

OSB’lerdeki ilk 50 firmadan 8 milyar TL yatırım 

 

Türkiye’deki OSB’lerin ekonomideki yerini ortaya koyan OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması’na göre OSB’lerde en fazla yatırım yapan ilk 50 firma toplam 7 milyar 993 milyon yatırım gerçekleştirdi.

Bursa – Demirtaş OSB’de faaliyette bulunan Tofaş Türk Otomobil 868 milyon 320 bin TL ile 2020 yılında en fazla yatırım yapan firma oldu. Tofaş Türk Otomobil firmasını Gaziantep OSB’de faaliyete gösteren Merinos Halı 618 milyon TL ile takip etti. Üçüncü sırada ise Bursa OSB’de yer Oyak Renault Otomobil firması 617 milyon TL ile yer aldı.

En fazla yatırım yapan ilk 10 firma ele alındığında 3 firmanın otomotiv sektöründe yer aldığı dikkat çekiyor.

 

Türkiye’nin yüzde 2,61’lik 

Ar-Ge harcaması ilk 50 OSB firmasından

OSB’lerde faaliyet gösteren firmaların rekabetçi ve yenilikçi yapılarını korumaları için yaptıkları Ar-Ge yatırımları da araştırmanın bir diğer dikkat çeken verilerinden.

OSB’lerde en fazla Ar-Ge harcaması yapan ilk 50 firma toplam 1 milyar 436 milyon TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirdi.

OSB’lerde en fazla Ar-Ge harcaması yapan ilk 50 firma Türkiye’nin 2020 yılı tüm Ar-Ge harcamasının   yüzde 2,61’ini, 2020 yılı tüm imalat sanayi Ar-Ge harcamasının ise yüzde 7,06’sını gerçekleştirdi.

En fazla Ar-Ge harcamasını 575 milyon TL ile Tofaş Türk Otomobil firması yaparken Tofaş’ı 95,1 milyon TL ile Bosch Sanayi, 88,2 milyon TL ile de Oyak Renault takip etti. Otomotiv endüstrisi firma sayısıyla (15 firma) OSB’lerde en fazla Ar-Ge harcaması yapan sektör olarak listeye ağırlığını koymuş oldu. Otomotivi 6 firma ile makine sanayisi ve tekstil, üçüncü sırada da 5 firma ile kimya sanayii izledi.

OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması sonuçları, Ar-Ge çalışmalarının sadece belirli illerde sıkışmak yerine artık yavaş yavaş Anadolu’ya yayıldığını gösterirken Sivas, Malatya ve Samsun gibi iller listede yer alan firmaları ile umut veriyor.

 

Patent lideri Bilim İlaç 

OSB’lerde patent sayısına göre ilk 50 firmanın toplam patent sayısı 922 adete ulaşmış durumda. Gebze OSB’de yer alan Bilim İlaç firması patent listesinde 258 adet patent ile ilk sırayı alırken, Bursa OSB’de bulunan Bosch’un 114 ve Demirtaş OSB’de yer alan Tofaş’ın 96 patenti bulunuyor. İlk 10 firmanın 922 adet patentten 650’sine sahip olduğu dikkat çekiyor.

OSB’lerde en fazla patent sahibi 10 firma listesine baktığımızda, Ar-Ge ye en fazla harcama yapan Türkiye otomotiv endüstrisi markalarının da en fazla patent sahibi olduğunu görmek, Ar-Ge faaliyetleri ile patent arasındaki doğrudan ilişkiyi de gözler önüne seriyor.

 

 

OSB’ler markalı üretimin adresi haline geliyor

OSB’lerde en fazla marka tescili yapan ilk 50 firmanın toplam marka tescil sayısı 6246 adete ulaşmış durumda. Marka tescil rakamlarının ilerleyen yıllardaki Türkiye sanayicisinin ulusal ve uluslararası ticarette sadece tedarikçi sanayici olarak değil, markalı üretim ve ihracat yapacağının da göstergesi. İlk sırada yer alan 10 firmanın aynı zamanda, OSB’lerde en fazla ihracat yapan ilk 100 firma arasında olması da dikkat çekiyor. Özetle belirtmek gerekir ki; organize sanayi bölgelerindeki sanayicilerimiz Ar-Ge faaliyetleri, bilimsel ve teknik çalışmaları sonucu teknik yenilikler ve buluşlar ortaya koyuyor ve ayrıca dünya markalarına üretim yapmalarının yanısıra kendi markaları ile de dünya ticaretinde ciddi oranda yer alıyorlar.

 

OSB firmaları dijitalleşiyor

Çağı yakalamak için en önemli araçlardan olan dijitalleşme konusunda da dijital harcalamalara göre ilk 50 firmanın toplam 89,4 milyon TL harcama yaptığı görülüyor.

Dijitalleşmeye en fazla harcama yapan ilk 10 firmanın sektörleri incelendiğinde, dikkat edilmesi gereken veri, en fazla dijital harcama yapan firmaların doğaltaş-madencilik sektöründen olduğu. Dijitalleşmede ilk 50 firmanın sektörel dağılımında ise demir ve demirdışı metaller sektöründen 9 firma, otomotiv endüstrisi ve makine sektöründen ise 7’şer firma ile en fazla harcama yapan sektörler olduğu görülüyor. Dijitalleşmenin en fazla olduğu iller arasında Ankara merkezli OSB firmaları başı çekerken, onu Tekirdağ’daki OSB’ler izliyor.

15 milyon TL ile 2020 yılında en fazla dijitalaşme harcaması yapan Bentaş Bentonit Madencilik firmasını 5,25 milyon TL ile Emin Demirel Mermer, 5 milyon TL ile de Has Çelik firması takip ediyor.

Bu Yazıya Tepki Ver