Oturmaktan Uyuma Geçmek: Kalp Sağlığına Olumlu Etkiler

Screenshot_25
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir araştırma, herhangi bir aktivitenin oturmaktan daha iyi olduğunu ortaya koydu. Uyumanın bile kalp sağlığı için oturmaktan daha faydalı olduğunu gösteren bu çalışma, fiziksel aktivitenin önemini bir kez daha vurguluyor.

Bilim insanları, uzun süre oturmanın sağlığa olumsuz etkilerini uzun zamandır vurguluyorlardı. Ancak yeni bir çalışma, kalp sağlığını korumak için uyumanın bile oturmaktan daha faydalı olduğunu gösterdi.

Araştırmaya göre, her türlü aktivite, uzun süre oturmanın olumsuz etkilerini azaltabiliyor slotella ve kalp hastalığı ile felç riskini düşürebiliyor. Günde 20 ila 30 dakika boyunca ev işleri yapmak gibi basit aktiviteler bile olumlu etkilere sahip olabilir.

Yeterli uyku, vücut kitle indeksi (BMI) ve bel ölçümleri üzerinde olumlu slotella giriş etkilere sahip olabilir. Bu, sağlıksız alışkanlıkların, örneğin atıştırmalık tüketiminin azalmasından kaynaklanabilir.

Egzersiz, kalp sağlığını korumanın en iyi yollarından biri olarak kabul edilir ve oturarak geçirilen zamanı değiştirmenin kolesterol seviyelerini düşürmek, sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve daha küçük bir bel ölçüsüne sahip olmak gibi faydaları olabilir.

Egzersiz Yoğunluğu ve Etkileri

University College London ve Sydney Üniversitesi tarafından yürütülen bu araştırmada, 15.253 kişiye aktivitelerini ölçen cihazlar kullanılarak beş farklı ülkede veri toplandı.

Araştırma, günde 30 dakika oturmanın, aynı süre boyunca orta ila yüksek şiddette egzersiz yapmakla değiştirildiğinde daha düşük vücut ağırlığına sahip olmanın önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Altı dakika kadar az hareketsiz davranışın yerini egzersiz aldığında ise kolesterol seviyelerinin iyileştiği gözlendi.

Sonuçlar, kuvvetli egzersizlerin, hızlı bisiklet, futbol veya tenis gibi, daha hafif aktiviteleri, örneğin tempolu yürüyüş veya temizlik yapmayı izlediğini gösterdi.

Küçük Değişikliklerin Büyük Etkisi

UCL’den Dr. Jo Blodgett, “Araştırmamızın en önemli sonuçlarından biri, hareket şeklinizdeki küçük değişikliklerin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğidir, ancak hareket yoğunluğunun da önemli olduğunu unutmamalıyız.” dedi.

Araştırmacılar, yoğun aktivitenin kalp sağlığını hızla iyileştiren en iyi yol olduğunu, ancak daha uzun vadede küçük değişikliklerin de etkili olabileceğini belirtti. Aktif bir yaşam tarzı benimseme konusunda önemli olan, uzun vadeli ve keyif alınabilir değişiklikler yapmaktır.

Bu Yazıya Tepki Ver