Oxford Üniversitesi Çalışmasına Göre Demanstan Korunmanın Yolları

image_66054f3e04d0e
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oxford Üniversitesi’nde Yapılan Çalışma

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, demanstan korunmanın en etkili yollarının belirlendiği ortaya çıktı.

Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Araştırmacılar, insanların kontrol edebileceği ve demans riskini artırabilen sağlık ve yaşam tarzı faktörlerini incelediler. Bu faktörler arasında tansiyon, kolesterol, diyabet, kilo, alkol tüketimi, sigara içme, depresyon, kirlilik, işitme, uyku, sosyal aktivite, diyet, egzersiz ve eğitim yer aldı.

Beynin Kırılgan Bölgeleri

Araştırmacılar, değiştirilebilir risk faktörlerinin beyindeki özellikle kırılgan bölgeleri nasıl etkilediğini analiz etti. Bu bölgelerin yaşlanma sürecinde daha erken dejenerasyona uğradığı ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı savunmasız hale geldiği belirlendi.

40 Bin Katılımcıyla Yapılan Çalışma

Çalışma, Birleşik Krallık Biobank’ta yer alan 40.000 kişinin beyin taramalarını içeriyordu. 44 ila 83 yaşları arasındaki genel olarak sağlıklı katılımcılardan elde edilen veriler, demans risk faktörlerinin belirlenmesine yardımcı oldu.

Önemli Risk Faktörleri

Çalışmada, diyabet, trafik kirliliği ve alkol tüketiminin demans için en zararlı risk faktörleri olduğu ortaya konuldu. Bunları yetersiz uyku, aşırı kilo, sigara ve yüksek tansiyon takip etti.

Değiştirilebilir Faktörlere Dikkat

Araştırmacılar, kirliliğin nitrojen dioksit ile ilişkili olduğunu belirtirken, alkol tüketiminin alışkanlık sıklığıyla ilişkili olduğunu vurguladılar. Değiştirilebilir risk faktörlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Diyabet ve Demans İlişkisi

Çalışma, tip 2 diyabetin beyin üzerindeki etkilerini inceledi. Tip 2 diyabet, beyindeki hassas bölgeleri etkileyerek demans riskini artırabiliyor.

Araştırmacılar, demans gelişme riskini azaltmak için, trafiğe maruz kalma, alkol alımını azaltma ve diyabet riskini kontrol etme konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar.

Bu Yazıya Tepki Ver