Prof. Dr. Uğur Coşkun’dan Kanser Araştırması Açıklaması

image_65df13f777216
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erken Teşhis Önemli

Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanserin erken teşhisle birçok vakanın iyileşebildiğini vurgulayarak, ileri vakalarda metastaz durumunun hayati risk oluşturabileceğini belirtti.

ZEB-1 Proteininin Rolü

Meme ve Bağırsak Kanseri

Yapılan çalışmada, ZEB-1 adlı proteinin meme ve bağırsak kanserlerinde yayılımı hızlandırdığı tespit edildi. Meme kanserinde ZEB-1 proteinin tümörün kemiğe daha sık metastaz yaptığını belirtti.

Proteinin Etkisi

Coşkun, tümör hücrelerinde bulunan ZEB-1 proteinin meme kanseri hücrelerinin esnekliğini artırarak, kanserin yayılmasıyla ilişkili olduğunu açıkladı. Bu proteinin yokluğunda kanserin kemiğe yayılma olasılığının düşük olduğu saptandı.

İlaç Geliştirme Çalışmaları

Bağırsak kanserinde de ZEB-1 proteinin yayılma hızını artırdığı belirtilirken, proteinin ortadan kaldırılmasının hastalığın tekrar etme olasılığını azalttığı ortaya kondu. Bu doğrultuda ilaç geliştirme çalışmaları devam ediyor. Coşkun, ZEB-1 proteinin aktifliğinin engellenmesi durumunda kanserin yayılmasının önlenebileceğini belirtti.

Gelecek Çalışmalar

Prof. Dr. Coşkun, yurt dışındaki çalışmaların hücre kültürleri ve hayvan çalışmaları ile devam edeceğini ve ilerleyen aşamalarda insan çalışmalarına geçileceğini belirtti. ZEB-1 proteinin aktifliğinin engellenmesi durumunda, kanserin yayılmasının önlenebileceği ve hastaların iyileşme şansının artabileceği üzerinde durulmaktadır.

Bu Yazıya Tepki Ver