Rahmi M. Koç Müzesi’nin üç nadir lokomotif modeli Londra Bilim Müzesi’ndeki sergiye misafir oldu

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaşım, endüstri ve iletişim tarihinin efsanelerine ev sahipliği yapan Rahmi M. Koç Müzesi, ‘sınırsız müzecilik’ anlayışıyla sürdürdüğü kültürel çalışmalara bir halka daha ekledi. Müzenin zengin koleksiyonunda bulunan lokomotif modellerinden üçü, London Science Museum’da (Londra Bilim Müzesi) sergilenmek için yapılan davet üzerine İngiltere’ye gitti. Science Museum’da sanatseverlerle buluşan “Brass, Steel and Fire / Pirinç, Çelik ve Ateş” başlıklı sergi, 100 yıllık model yapımı ve lokomotif mühendisliğinin hikayesini aktarıyor.

1800’lü yılların başında ilk olarak İngiltere’de kullanılmaya başlayan trenler, Sanayi Devrimi’nin göz bebeği oldu, teknolojik gelişmelerle birlikte bugün en hızlı ulaşım araçlarından biri haline geldi. Bu değişime en büyük katkıyı sağlayan ise mühendislere ilham veren, yeni fikirler doğuran lokomotif modelleriydi. Science Museum da yeni sergisi ile ziyaretçilerini dünyanın en eski model lokomotifleri ve el yapımı bu modelleri ustalıkla işleyenlerin hikayeleri ile buluşturuyor. Model ustalarının kullandığı araç gereçlerin de yer aldığı sergi, görsel bir zenginlik sunmanın yanı sıra model yapımındaki tutku ve mutluluk hakkında fikir veriyor. Dünyanın en eski model lokomotifi Salamanca’nın da yer aldığı sergide, ziyaretçiler dünyanın en eski çalışan buhar makinesini de bir video eşliğinde görebiliyor.

22 Ekim – 3 Mayıs tarihleri arasında gezilebilecek sergideki 19 model arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nin raylı ulaşım koleksiyonundan üç nadide obje de yer alıyor. Science Museum’dan yapılan davet üzerine sergilenmek üzere İngiltere’ye gönderilen objeler şöyle:

  • Güney Doğu & Chatham Demiryolları 4-4-0 Wainwright E Class Lokomotif Modeli, 1905.
  • 2-2-2 Bahçe Tipi Lokomotif Modeli, 1860 yılında Ransome, Sims & Co. tarafından Ipswich, Suffolk’ta üretildi.
  • Fire King 2-2-2 düzenekli model, 1841 yılında Josiah Evans Haydock tarafından yapıldı, imzalandı ve tarihlendi.

*Science Museum’daki sergiye aşağıdaki linkten ulaşılabiliyor:

https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=bulten@detaymedya.com&MailID=11822226&url=https%3a%2f%2fwww.sciencemuseum.org.uk%2fsee-and-do%2fbrass-steel-and-fire

Science Museum hakkında: Science Museum, İngiltere’de her yıl beş milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan bilim müzelerine sahip The Science Museum Group’un bir parçasıdır. Dünyayı şekillendiren ve geleceği dönüştüren yenilikleri, bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve tıp alanından 7.3 milyon obje ile ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. Öne çıkan objeler arasında rekor sahibi lokomotif Flying Scotsman, Richard Arkwright’ın tekstil makinesi, Alan Turing’in Pilot ACE bilgisayarı ve ilk televizyon görüntülerini iletmek için John Logie Baird tarafından kullanılan ekipmanlar yer almaktadır. Geleceğe ilham verme ve herkeste merak uyandırma misyonuyla hareket eden Science Museum, her yıl farklı eğitim gruplarından oluşan 600 binden fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Gezici sergi programı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanına ulaşmaktadır.

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. “Denizaltı” gezisinden “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 09.30-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim – 31 Mart) 09:30-18:00 (1 Nisan – 30 Eylül) 09:30-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 28 TL, öğrenciler için 12 TL’dir.

www.rmk-museum.org.tr

www.facebook.com/rmk.museum

www.twitter.com/rahmikocmuseum

www.instagram.com/rahmi_m_koc_muzesi

Bu Yazıya Tepki Ver