Saç Boyalarındaki Gizli Tehlike PPD Alarmı!

Screenshot_12
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saç boyalarında yer alan ve alerjik reaksiyonlara yol açabilen PPD (parafenilendiamin) maddesi, birçok Avrupa ülkesinde yasaklandı. Uzmanlar, bu madde içeren saç boyalarının kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği 2. Başkanı olarak, PPD’nin Almanya, Fransa ve İsveç’te saç boyaları için yasak olduğunu, fakat AB’de sınırlı izinle kullanılmaya devam edildiğini belirtti. Kalpaklıoğlu, PPD’nin saç boyalarında kontakt dermatit oluşumunun ana sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Saç boyaları, saç dökülmesinden cilt tümörlerine kadar bir dizi olumsuz etki yaratabilir. Ancak yeni saç boyalarında PTDS (para-tolüen diamin sülfat) kullanılarak, alerjik reaksiyon riski azaltılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Andaç Salman, Dermatoloji Uzmanı olarak, PPD’nin özellikle koyu renkli saç boyalarında daha yüksek oranda bulunduğunu belirtti. Salman, “PPD alerjisi olan bireyler, PPD içermeyen ürünleri bile olsa bir deri testiyle denemelidir. Boya alınırken içerik listesinin dikkatlice okunması şart. Alerjik reaksiyona yol açabilecek maddelerin olup olmadığı kontrol edilmelidir.” şeklinde önerilerde bulundu.

Bu Yazıya Tepki Ver