“SAĞLIK SİSTEMİ LİYAKATLİ KADROLAR VE İYİLEŞTİRİLEN ÇALIŞMA ŞARTLARIYLA DÜZELECEK”

1638255863_SAH__MSEN_Genel_Baskan___Ozlem_Akarken__1_
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı bütçesi hakkında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıt verdi. Dört sağlıkçının karşılayacağı iş yükünün bir personelde biriktiğini belirten Akarken, atanacak 40 bin sağlık personelinin ve idarecilerin liyakat ile seçilmesi gerektiğini vurguladı, “Sistemi eleştirerek kaybedecek vaktimiz yok, çözüm önerilerimizi defalarca sunduk, sağlık sistemi liyakatli kadrolar ve iyileştirilen çalışma şartları ile ayağa kalkacaktır” dedi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birçok ülkeye göre sağlık için ayrılan kaynağın “oldukça sınırlı”, sağlık harcamasında ve hekim sayısında OECD’nin altında olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin olarak ise “Çalışanlarımızın çıplak maaşlarının emeklerinin karşılığı olmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı. Koca “Başta asistanlarımız doktorlarımızın nöbet yükünü hafifletmek için düzenlemeler yapmaktayız” sözleriyle sistemdeki sorunları bir kez daha ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçe görüşmelerinde kendisini eleştirerek konuşmasına başlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken’den yanıt geldi. Sağlık sisteminin bir an önce ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayan Akarken, “Sayın bakanımız da sistemin yürümediğinin farkında. Eleştirilerini açık yüreklilikle söylüyor, teşekkür ediyoruz. Ancak bizim sistemi eleştirerek kaybedecek vaktimiz yok. Sağlık emekçileri özlük haklarının ve çalışma şartlarının bir an önce iyileştirilmesini, atama bekleyen on binler ise işlerine kavuşmayı bekliyor. Tekrardan altını çizerek söylüyorum; kaybedecek vaktimiz yok. Çözüm önerilerimizi defalarca sunduk” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ NÖBET KISKACINDAN ÇIKARILMALIDIR 

Nöbet sisteminin sadece hekimleri değil tüm sağlık çalışanlarını etkilediğini belirten Akarken, “Sayın Bakan, asistan hekimlerin 36 saat çalışmasını istemiyor, tercih etmiyor ve uygulamayı insani bulmuyoruz; 24 saat çalışmayı da ben insani bulmuyorum diyor. Ancak çözüm için 2-3 yıl sonrasını işaret ediyor. Sağlıkçılarımız sadece hekimler değildir. Diğer sağlık kurum çalışanları da nöbet kıskacında yıllarını geçirmeye devam mı edecek? Kadroları genişleterek, çalışma sistemini düzene sokmak hatta artırımlı nöbet ücretleri almak için laboratuvar röntgen kısımlarının yerlerini ayarlamak hastane yönetimleri ve bakanlığın elindeyken bu açıklamalarını oldukça talihsiz buluyorum. Sözleşmeli yönetici kadrolarındaki atamaların sendika tarafından yapılmasının önüne geçilmeli, liyakat kazanmalıdır. Yardımcı Hizmetler Sınıfı her kamu kurumunda olduğu gibi sağlıkta da çözüm beklemektedir.  Kan alma kısmı gibi hastayla birebir yüz yüze gelen bölümler özellik arz eden birimler statüsüne girmelidir. Biyologlar kurumlara göre farklı uygulamalara maruz kalmamalıdır. Alanında yüksek lisans yapan sağlık çalışanları uzman kadrolarında istihdam edilmeli, sertifikaları olan personellere sertifikalarına göre görevlendirme yapılmalıdır. Artık iyileştirme zamları, tek kalemde maaş ödemeleri, emeklilikteki düzenlemeler için verilen sözler unutulmamalı değil icraata geçilmelidir. Yıllar öncesinde yazılan görev tanımları güncellenmeli, 669. KHK ile devrolan sağlık kurum çalışanlarının başta unvan ve lojman hakları olmak üzere özlük hakları iade edilmelidir. Unvan Değişikliği Sınavı sonucunda yedekte kalıp barajı aşan birçok kamu çalışanına ihtiyaca göre ek kontenjanla yerleştirme yapılmalıdır. Kamu kadrolarından sağlıkçıları adeta kaçıran şartların iyileştirilmesi ve atama bekleyen binlerce sağlıkçının kadrolarına kavuşması bu krizi kaynağından çözecektir” şeklinde konuştu.

40 BİN SAĞLIK PERSONELİ ATAMASINDA ÖNCELİK LİYAKAT OLMALI 

40 bin sağlık personelinin atanması konusuna da değinen Akarken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığına 40 bin yeni personel alınacağını duyurmuştu. 2021 Sağlık Bakanlığı atama tarihleri ve başvuru şartları için bekleyiş sürerken Bakan Koca yaptığı açıklamada, ‘Mülakat yapılmadan 10 bin sürekli işçi alımı da yapılacak kura ile. Hemşire, ebe, terapist, sağlık fizikçisi vb. alanlarında alım olacak’ dedi. Bu atamalarda her şeyin önüne liyakat konmalıdır. Sağlık sisteminde bir personel ortalama dört personelin yapması gereken iş yükü altında eziliyor” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver