Salgın nedeniyle iş yeri kapatılan esnaf isyan etti: Biz ne yiyeceğiz?

Salgın nedeniyle iş yeri kapatılan esnaf isyan etti: Biz ne yiyeceğiz?
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçinemediği için iş yerine devren satılık ilanı asan esnaf ise “Biz ne yiyeceğiz diye düşünmüyorlar mı” diye isyan etti.

Koronavirüs salgınına tedbirler kapsamında kafeterya, kıraathane ve oyun salonu gibi işyerleri kapatılırken Diyarbakır’da kimi esnaf, işyerini devren satışa çıkardı. Yaşadıkları zorluğa rağmen kendilerine yardım edilmemesine tepki gösteren esnaf, “Biz ne yiyeceğiz diye düşünmüyorlar mı” diye sordu.

ERDOĞAN “UNUTMADIK” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Üretimi ve istihdamı sürdürmek için gereken her tedbiri aldık. Çiftçiyi, esnafı asla unutmadık. Bunun yanında kiralarda vesaire düzenlemeye gidiyoruz” açıklama yaptı. Koronavirüs salgınında alınan yeni tedbirler doğrultusunda kafeterya, kıraathane ve oyun salonları gibi dükkanlar kapatılırken hafta sonu ise tamamen sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Diyarbakır’da bazı kafeterya ve kıraathanelere devren kiralık ya da satılık ilanı asıldı. Yaklaşık bir yıldır süren pandemi sürecini ve alınan son tedbirleri Diyarbakır esnafıyla konuştuk.

DİĞER ÜLKELERDE DESTEK VAR BURADA YOK

Evrensel’den Fırat Topal’a konuşan kıraathane işletmecisi Ahmet Ün, esnafa herhangi bir desteğin sağlanmadığını her geçen gün borçlandıklarını ifade ederek, “Pandemide ne bir destek verildi ne de başka bir şey. 10 yıllık birikmişimi bir yılda bitirdim, borçluyum şimdi. Kıraathaneler kapandı, kapansın tamam hastalık var. Biz ne yiyeceğiz diye düşünmüyorlar mı? Dünyanın her yerinde esnafa destek var burada yok ama Almanya bizi kıskanıyor. Dükkanımın kirasını ödeyemiyorum, kim gelip ödüyor? Her şey vatandaşın cebinden çıkıyor. Tedbir almak bu değil, çıkıp demesinler tedbir alıyoruz. Tedbiri devlet değil biz alıyoruz” dedi.

SAHİBİ KAPALI DÜKKANIN KİRASINI İSTEDİ

İsmini vermek istemeyen kafeterya işletmecisi ise kapatmanın eşiğinde olduğunu belirterek, kısıtlama kararının, her geçen gün borçlarını katladığını ve ödemeleri noktasında zor günler geçirdiğini ifade etti. İşletmeci, “Resmi olarak kapalı olan dükkanımın kirasını sahibi istedi. Benim dükkanım kafe, paket servisi yok, kapalıyım satacak bir şey yok. Bekçi aradı 300 TL bekçiye ödemem lazım, ödeyemiyorum. Bu durum esnafın sorunu değil hükumetin sorunudur” dedi.

VATANDAŞLAR FATURA İÇİN ÇALIŞIYOR

30 yıldır gıda toptancısı olan Nazım Gerilakan, pahalılık karşısında vatandaşın alım gücünün fazlasıyla düştüğünü ve bu durumun da işlerini fazlasıyla etkilediğini belirterek, hükumetin pandemi sürecinde bu konuda ne esnafa ne de vatandaşa destek sunduğunu ifade etti. Gerilakan, “Geçen yıl 100 TL olan şimdi 200 TL. İnsanlar temel ihtiyaçların en temeline kalmış durumda. Un, şeker, yağ… Her şey pahalı, biz bile eskiden eve giderken 1 kg tatlı alıp giderdik. Şimdi o bile lüks” dedi. Vatandaşın aldığı maaşın büyük bölümünün faturalara gittiğini ekleyen Gerilakan, “Esnaf da bu durumda etkileniyor elbette. Pandemi sürecinde devletin esnafa destek anlamında hiçbir katkısının ne duyduk ne gördük” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver