Şaşılık Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Şaşılık Tedavisi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Normalde gözler arasında paralellik bulunurken şaşılığı olan kişilerde bu paralellik bulunmamaktadır. Gözlerin her ikisinde de 6 kas vardır. Şaşılık bu 6 kastan herhangi birinin ya da birkaçında meydana gelen kuvvet azlığı ya da kuvvet çokluğu olarak da tanımlanabilir.

Göz kaymasında gözlerden biri karşıya bakarken diğeri içe, dışa, aşağı ya da yukarı bakar. Bu hastalık doğuştan görülebildiği gibi daha sonra tramvaya bağlı olarak ya da nörolojik hastalıklardan kaynaklı olarak da görülebiliyor.

Erken teşhisin önemli olduğu göz kayması, tedavi edilmediği durumlarda göz tembelliğine ya da görme kaybına kadar ciddi hastalıklar oluşturabiliyor.

Göz Kayması Nedenleri

Birçok farklı nedenden ötürü oluşabilen göz kayması; hamileliğin sorunlu geçmesi, doğum esnasındaki sorunlar, çocuğun geçirdiği hastalıklar, genetik olarak yatkın olunması, göz bozuklukları, yüksek ateş, travmatik olaylar gibi pek çok nedenden dolayı oluştuğu söylenebilir. Göz kayması olan kişilerde; baş ağrısı, çift ya da bulanık görme gibi şikayetler olabilir.

Şaşılık sürekli veya aralıklı olarak gerçekleşebilir. Bu genellikle gözün hareketini kontrol eden kasların dengesinin bozulması ile oluşur. Sorunun kaynağı genellikle sinirsel kontrolün kaybolmasıdır. Ve sıklıkla belirgin bir neden bulunmamaktadır. Hastalarımız çoğunlukla ateşli bir hastalık veya düşme gibi bir olaydan sonra başladığını ifade etmektedir.

Devamlı olan bir şaşılık üç boyutlu görmeyi imkansız kılar, bu yüzden kişinin derinlik algısı oluşması oldukça zordur.

Şaşılık Tedavisi

Görme kaybına dahi neden olabilen şaşılığın her yaş evresinde tedavisi bulunuyor. Ayrıca şaşılık, birden fazla farklı yöntemle tedavi edilebilmektedir.

Gözlükle Tedavi Yöntemi: Daha çok kırma kusurundan dolayı oluşan şaşılıklarda kullanılan bir yöntemdir.

Ortoptik Tedavi Yöntemi: Her iki gözde de kaybedilen görme yeteneğini ya da derinlik hissini kazandırabilmek için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde hastalara göz egzersizisi yaptırarak tedavi gerçekleştirilmektedir.

Şaşılık Ameliyatı: Şaşılık ameliyatı, diğer yöntemleri kullanarak tedavide sonuç almadığımız hastalarda kullandığımız bir yöntemdir. Bu yöntemde göz kaslarına müdahale ederek gözün hizalanmasını sağlıyoruz.

Göz Kayması Ameliyatı

Göz kayması ameliyatı genellikle son seçenek olarak diğer tedaviler etkili değilse kullanılır. Gözleri yeniden hizalayabilir ve binoküler görüşü geri kazanabilir. Gözü hareket ettiren ve dengeleyen kaslar yeni bir pozisyona taşınır. Bazen doğru dengeyi elde etmek için her iki gözün de ameliyat edilmesi gerekir.

Göz Kayması Ameliyat Ücretini Belirleyen Faktörler

  • Ameliyat uygulanacak kas sayısı
  • Daha önce ameliyat olup olmaması
  • Daha önce geçirilmiş ameliyat sayısı
  • Ek hastalıkların bulunması
  • Hastanın yaşı
  • Özel ve zor şaşılık türleri

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver