Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Sedef hastalığı; İnsanın vücudunda kafa derisinde, dizlerde, sırtta ve dirseklerde olmak üzere pullu lekeler halinde cilt üzerinde görülen, beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler şeklinde görülen cilt bozukluğudur. Diğer ismi psoriasis olan bu cilt hastalığının sebebi ise; cilt hücrelerinin normalden daha hızlı çoğalmasıyla meydana gelen genellikle erken yetişkinlikte ortaya çıkan, cildin özellikle birkaç bölgesinin etkilendiği bir rahatsızlıktır.

Vücudun belli bölgelerinde ortaya çıkarak yayılabilen, ileri vakalarda ise ağrılı bir seyir gösteren zaman içerisinde iyileşebilen, bazı durumlara bağlı olarak tekrar görülmesi ihtimali olan sedef hastalığı tedavisi için alanında uzman en iyi dermatolog ile iletişime geçip tedaviye başlanması gerekir.

 

Sedef Hastalığı Bulaşır mı?

Günümüzde cilt hastalıkları içerisinde bilinen ve tedavisi yapılabilen sedef hastalığı, kronik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın temel sebebi, mikrobik bir enfeksiyon olmadığından dolayı bulaşıcı özelliği yoktur. Ancak sedef hastalığı bulunan bireyler, özellikle el ve yüzde ortaya çıkması halinde kişiler açısından rahatsız edici bir durumdur.

Sedef hastalığı, çocuklar ve erişkinlerde görülebilir. Sedef hastalığı tedavisi için hastalığın vücutta yayılmaması ve erken müdahale yapılabilmesi amacıyla görülmenin başladığı an vakit kaybetmeden en iyi dermatolog ile iletişime geçerek gerekli tetkikler ve muayeneler yapılmalıdır.

 

Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte bu hastalığın ortaya çıkmasının sebebi olarak birçok faktörün kombinasyonu neticesinde görüldüğü bilinmektedir. Özellikle bağışıklık sistemindeki zayıflamaya bağlı olarak ciltte iltihaplanma oluşur ve bu iltihaplanma neticesinde yeni cilt hücreleri hızlı bir şekilde çoğalır. Sedef hastalığında yeni hücreler, 3-4 gün içerisinde büyümesi nedeniyle eski hücreler cilt tabakası üzerinde gümüş pullar şeklinde belirir.

Sedef hastalığının genel nedenleri ise stres, cilt üzerinde yapılan cerrahi müdahaleler ve kesikler, psikolojik rahatsızlık olan bipolar bozukluk tedavisi için kullanılan lityum, hidroksiklorokin veya antimalaryal ilaçları, Beta-bloker türevli tansiyon ilaçları, aşırı alkol kullanımı, sigara içilmesi gibi birçok durum sedef hastalığının ortaya çıkmasına sebebiyet verir. En iyi dermatolog kontrolünde sedef hastalığı tedavisi yapılmalıdır.

 

Sedef Hastalığının Tedavisi

Sedef hastalığı tedavisi için öncelikle zararlı alışkanlıklar terk edilmeli, stres düzeyi mümkün olduğunca minimum seviyeye düşürülmeli, sıcak, güneşli ve nemli ortamlarda bulunulmalıdır. Cilt alanında en iyi dermatolog nezaretinde gerekli tedavilere başlanarak iyileşme hızlandırılabilir. Sedef hastalığı türü ve semptomlar göz önünde bulundurularak tedavi için uygun yöntemler kullanılarak tedaviye başlanır. Tedavi yapılırken sistemik olarak kullanılan haplar, tropikal kremler ve fototerapi yöntemi kullanılır.

Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/

 

Bu Yazıya Tepki Ver