Çalışma Bakanı İle Sayıştay Raporları Arasındaki Fark
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre, SGK’ya en çok borcu olan 5 belediyenin CHP’li belediyeler olduğu belirtilmişti. Ancak Sayıştay verileri, bu açıklamayı doğrulamadı. Verilere göre SGK’ya en çok prim borcu olan 5 büyükşehir belediyesinin 3’ü AKP’li, 2’si ise CHP’li.
En Borçlu Belediyeler ve Parti Dağılımı
Bu kapsamda SGK’ya en çok borcu olan belediyelerin Bursa (AKP), Adana (CHP), Sakarya (AKP), Eskişehir (CHP) ve Ordu (AKP) olduğu belirlendi.
Belediyelerin Açıklamaları
Bakan Işıkhan’ın açıklamalarının siyasi amaçlı olduğu belirtilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) yetkilileri, belediyeye bağlı ASKİ ve EGO’nun SGK’ya vadesi geçmiş borcunun bulunmadığını ve belediye iştiraklerinin borcunun belediyenin borcu gibi yansıtılmasının kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu ifade etti.
SGK’ya En Borçlu Belediye: Bursa
Sayıştay raporlarındaki verilere göre, SGK’ya borcu en yüksek olan belediye, 670 milyon 252 bin TL ile Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu. İkinci sırada 503 milyon lira ile Adana Büyükşehir Belediyesi, üçüncü sırada 171 milyon lira ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi, dördüncü sırada 161 milyon lira ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve beşinci sırada ise 137 milyon lira ile Ordu Büyükşehir Belediyesi yer alıyor.