Son dakika: Türkiye’den ABD’nin olası yaptırımlarına İncirlik ve Kürecik resti

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin konular hakkında açıklamalarda bulunuyor.

TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASI

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları;

İmzaladığımız anlaşma uluslararası hukuka uygundur.Libya ile sismik ve sondaj çalışması yapabiliriz. Yunanistan veya AB’nin bu konuda uluslararası hukuku ve adalet divanını ilgilendiren konularda mahkeme gibi karar vermesi doğru değil. Önce ulusal çıkarlarımızın korunması gelir. Kıta sahanlığımızda izinsiz kimse çalışma yapamaz.

ABD’NİN YAPTIRIM TEHDİDİNE CEVAP: İNCİRLİK VE KÜRECİK DE GÜNDEME GELEBİLİR

Dayatmayla bir yere varılamayacağını ABD Kongre üyelerinin anlaması gerekiyor. Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik de gündeme gelebilir.

ABD İLE S-400 GERİLİMİ

F-35 ve S-400 arasında hukuken de siyaseten de bir bağ yok. ABD tüm önerilerimize ‘Hayır’ diyor. Dayatma ile bir yere varılamayacağını anlamalılar. ABD olumlu yaklaşırsa biz de olumlu yaklaşırız. S-400 saldırı sistemi değil ki savunma sistemi. Barının tehdit ve ittifak anlayışı değişiyor. F-35 alamazsak alternatiflere bakmak durumundayız. Rus pazarı olabilir diğer pazarlar olabilir.

NATO’NUN SAVUNMA PLANLARI

Türkiye’nin güvenliği ile Baltık güvenliği eşittir. Hem Baltık hem de bizim planımız yayınlanmayı bekliyor. Bizimki yayınlanmadan diğeri de yayınlanmayacak. Burada bir taviz yoktur, küçük bir jest vardır. İki planın yayınlanması eş zamanlı olacaktır. NATO’nun Türkiye’yi koruma görevi vardır.

AKDENİZ ÜLKELERİ İLE OLASI YENİ MUHTIRALAR

Rum kesiminin KKTC ile bir anlaşmaya varması lazım. Yunanistan’ın da Türkiye ile iş birliği içinde olması lazım. Mısır’la siyasi ilişkilerimiz kötü ama iş adamları, turizm vb ilişkiler devam ediyor. Yönetimle problemimiz var, Mısır halkıyla sorunumuz yok. Bugün hazırız demek hepsi ile aynı gün yapacağımız anlamına gelmez. Şartlar oluştuğu zaman tüm Akdeniz ülkeleriyle çalışırız.

Bu Yazıya Tepki Ver