Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran’da üç kişinin idamı durduruldu

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran makamları, idama mahkum edilen hükümet karşıtı üç protestocunun cezalarının infazını sosyal medyada başlatılan bir kampanyanın ardından durdurdu. İdamların durdurulmasını sağlayan kampanyaya ABD Başkanı Trump dahil onlarca ünlü isim ve 8 milyon insan da destek verdi.

BENZİN FİYATLARINI PROTESTO ETTİLER

Yüksek Mahkeme’nin Salı günü idam cezalarını onamasından sonra Farsça #idam_etmeyin etiketiyle başlatılan kampanyaya, aralarında çok sayıda ünlünün de bulunduğu yedi-buçuk milyon kişi destek verdi. Kasım’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği protestolara katılan bu üç kişinin yeniden yargılanacağı açıklandı. Mahkumların avukatları kendilerine ilk kez mahkeme kayıtlarını ve bu kişiler aleyhinde sunulan delilleri inceleme hakkı verildiğini de söyledi. Hepsi 20’li yaşlarda olan Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi, hükümetin benzin fiyatlarını artırmasıyla başlayan protestolar sırasında gözaltına alınmıştı.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

TRUMP DAHİL ÜNLÜ İSİMLER DE KAMPANYAYA DESTEK VERDİ

Sanıklar, “kundaklama ve vandallık yoluyla Tanrı düşmanlığı yapmak” suçundan idam cezasına çarptırıldı. İdamların durdurulması için sosyal medyada başlatılan kampanyaya İran’dan ve ülke dışından çok sayıda önde gelen kişi de destek verdi. Futbolcu Masoud Shojaei, Instagram hesabından Dini lider Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani ve Yargı Erki Başkanı Ebrahim Raisi’ye hitaben, “Lütfen bu genç insanlara merhamet edin” dedi. Oyuncu Shahaab Hosseini “Peygamberimizin hürmetine lütfen bu genç insanları idam etmeyin” diye yazdı. ABD Başkanı Donald Trump da infazların durdurulması çağrısı yaptı.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

“AĞIR İŞKENCE ALTINDAKİ İFADELER KANIT DEĞİLDİR”

İran’da idamların 13 binden fazla kişinin öldüğü koronavirüs salgınında da devam ettiği belirtiliyor. Salı sabahı Batı Azerbaycan eyaletinin Urmiye kentinde bir hapishanede iki Kürt vatandaşın idam edildiği de öğrenilen bilgiler arasında yer alıyor. Diaku Rasoulzadeh ve Saber Sheikh Abdollah, 2015 yılından beri cezalarının infazını bekliyordu. Bu kişiler, 2010’da Mahabad’daki bir askeri tören alanına bomba yerleştirmek suçundan hüküm giymişlerdi. Avukatları BBC Farsça Servisi’ne bu kişilerin masum olduğunu ve “ağır işkenceyle alınan ifadelerin dışında” hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

TEDAVİ SÖZÜ YERİNE GETİRİLMEDİ

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International idamlar için “Bu iki kişi, İran’da sistematik olarak uydurma kanıtlara dayalı olarak yürüyen bozuk ceza adaleti sisteminin son kurbanları” dedi. Geçen Kasım’da birçok kent ve kasabada milyonlarca kişi “yoksulluk, enflasyon ve kötü ekonomi yönetimini” protesto için sokaklara dökülmüştü. Güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sonucu yüzlerce kişi öldü. Amnesty International, bu üç kişinin adil olmayan bir yargılama sonucunda idam cezasına çarptırıldığını, işkence ve kötü muamele şikayetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Örgüte göre, 25 yaşındaki Amirhossein Moradi, ifadesinin avukatı olmadan işkenceyle alındığını, ayaklarından asılarak vücuduna elektrik verildiğini, dövüldüğünü ve bir sorgucunun, yerde yatarken göğsünün üzerine çıktığını, tedavi sözü verilerek itirafa zorlandığını ama daha sonra bu sözün yerine getirilmediğini söyledi.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu BBC

Bu Yazıya Tepki Ver