Sürdürülebilirlik Kavramı Nedir?

geri dönüşüm
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürdürülebilirlik kavramını son yıllarda sıkça duymaya başladık. Pek çok bireyin bu yaşam tarzını benimsemesinin sonucunda bu kavram çerçevesinde üretilen ürünlere de ilgi bir hayli artmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı nedir sorusunun pek çok cevabı olabilir. Ancak en basit hâliyle daimî olma yeteneği olarak tanımlanabilir. Günümüzde bu doğrultuda gerçekleştirilen projeler, üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesine sebep olmuştur.

 

Sürdürülebilir üretim sayesinde doğal kaynaklar gereksiz yere kullanılmaz ve çevre kirliliği büyük bir ölçüde engellenir. Ayrıca üretim ve tüketim bir döngü hâline gelir. Bu noktada  geri dönüşüm kavramı devreye girer. Atıklar, sürdürülebilirlik kapsamında geri dönüştürülerek yeni ürünlerin üretiminde kullanılabilen materyaller hâline getirilir. Bu durum ise hem ekonomik hem de sosyal açıdan pek çok fayda sağlar.

Sürdürülebilirlik Kavramı Neden Önemlidir?

Sürdürülebilirlik kavramının boyutları vardır. Ekonomik boyutunda sermayenin korunması ve bozulmaması önem arz eder. Gerçek şu ki doğal kaynaklar sınırlıdır. Bu nedenle kaynak yönetimi, sürdürülebilir bir ekonomi için gereklidir. Bunun sonucunda ise kontrollü refah artışı meydana gelir. Böylece kuşaklar arası eşitlik sağlanmış olur.

 

Sürdürülebilirlik kavramının 3 boyutundan ikincisi ise sosyolojiktir. Tüm insanların eşit haklara sahip olması sonucunda bir toplumun tüm değer yargıları, gelenekleri, kültürü ve özgürlük bilinci gibi özellikleri gelecek nesillere bozulmadan aktarılabilir. Sosyal açıdan sürdürülebilirliğin sağlanması için önemli olan unsurlar; eşitlik, çeşitlilik, özgür düşünce, yaşam kalitesi ve demokrasi olarak sıralanabilir.

 

Sürdürülebilirlik kavramının son boyutu ise çevreseldir. Ekosisteme zarar vermeden insani ihtiyaçların karşılanması bu noktada önem arz eder. Bu anlayışta her canlının yaşamına saygı esastır. Nüfus artışı, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi doğayı olumsuz etkileyen beşerî faktörlerin meydana getirdiği hasarların iyileştirilmesi için farklı adımlar atılır.

Sürdürülebilirlik Kavramının Yükselmesi İçin Siz Ne Yapabilirsiniz?

Sürdürülebilirlik kavramına destek olmak son derece kolaydır. Öncelikle geri dönüşüme çok daha fazla önem verebilirsiniz. Evinizde ve dışarıda atıklarınızı türüne göre ayırarak uygun geri dönüşüm kutularına bırakabilirsiniz. Günlük hayatınızda ise plastik poşet yerine bez çanta kullanmayı tercih edebilirsiniz.

 

Mutfağınızda sıfır atık anlayışıyla yemek hazırlayabilirsiniz. Çöp zannederek attığınız birçok organik malzeme ile neler yapılabileceğini öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız. Alışveriş yaparken ise en az atık üretecek ürünleri tercih edebilir ve geri dönüştürülmüş materyaller kullanan markalara yönelerek sürdürülebilirlik hareketine destek olabilirsiniz. Örneğin sentetik kumaştan üretilen ve doğada çözünmesi binlerce yıl süren bir tekstil ürünü yerine geri dönüştürülmüş havlu kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Sürdürülebilirlik Kavramını Yükseltmeye Devam Ettiren Marka: Green Petition!

Geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak sürdürülebilirlik kavramını yükselten markalardan biri de Green Petition! Çevreye duyarlı bir biçimde üretim yapan marka, doğal kaynakların fütursuzca kullanıma karşıdır. Hatta ürettiği her bir havlu için 5000 litre sudan tasarruf eder. Green Petition, sürdürülebilir materyaller kullanılarak imal edilen ürünlere karşı en büyük ön yargıyı yıkmış ve göze hitap eden kaliteli havlular üretmeyi başarmıştır.

 

Markanın koleksiyonunda yer alan ürünler, insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmaz. Her iki yüzeyi de farklı fonksiyonlara sahip olan havlular, geri dönüştürülmüş materyaller kullanılarak meydana getirilen ürünlerin ne kadar dayanıklı olabileceğini gözler önüne sermiştir.  Sadece üretim esnasında değil paketleme ve kargolama dahil tüm aşamaların sürdürülebilir nitelikte olmasına dikkat eden Green Petition, ürünlerini yeniden kullanılabilir çantaların içine yerleştirir ve FSC sertifikalı kutular ile kargolar. Bu sayede hem üretici hem de tüketici atık üretmemiş olur.

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver