TALHA ASLAN’ DAN ÖNERİLER, SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZIN ÇALINMAMASI İÇİN DİKKAT ETMEMİZ GREKENLER

Sosyal Medyada Hesaplarımızın Çalınmaması İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler nedir? Hesaplarımız neden ve nasıl çalınır? Sosyal medyayı daha güvenli kullanmanın püf noktaları nelerdir? Hemen hemen her sosyal medya kullanıcısın merak ettiği önemli konuları, en yalın haliyle Dijital Medya Uzmanı Talha Aslan’ a sorduk.

mac kullanıoyorumsu fotosu
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Medyada Hesaplarımızın Çalınmaması İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler nedir? Hesaplarımız neden ve nasıl çalınır? Sosyal medyayı daha güvenli kullanmanın püf noktaları nelerdir? Hemen hemen her sosyal medya kullanıcısın merak ettiği önemli konuları, en yalın haliyle Dijital Medya Uzmanı Talha Aslan’ a sorduk.

Sosyal Medyada Hesap Hırsızlığı Giderek Artıyor

Sosyal medya dolandırıcılığı ve hırsızlığı, kullanıcı sayısının artması ile birlikte yağın görülen sorunlardan biri haline geldi. Neredeyse her gün hesabım çalındı ne yapmalıyım, diyen onlarca internet kullanıcısıyla karşılaşmaktayız. Hesap çalınması öncelikle kişinin özel hayatının gizliliğini ihlal etmekte ve kendi hesabına giriş yapmasını engellemektedir.

Bazı sosyal medya korsanları yalnızca hesabı ele geçirmekle kalmaz ve söz konusu hesap üzerinden rahatsız edici içerikler paylaşabilir. Hesap üzerinden yasa dışı kazanç elde edilebilir veya kişisel yazı ve görseller başkaları ile paylaşılabilir. Böylesi sorunlara maruz kalmamak için sosyal medya hesap güvenliği konusu üzerinde hassasiyetle durmanız yararlı olacaktır. Talha Aslan olarak yayınlanan tüm yazılarımda özellikle bilmediğiniz hiçbir yere kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapmayın diye belirtirim.

Sosyal Medyada Güvenli Hesap Açma ve Kullanma

Her gün saatlerimizi geçirdiğimiz, kendi beğenilerimize özgü kişi ve paylaşımlar takip edip, içerik paylaştığımız sosyal medyada gezinirken bazı kurallara uymamız gerekir. Bazı kullanıcılar farklı hesaplar açmakta ve önceki hesaplarda bulunabilecek bilgileri riske atmaktadır.

Bunun için faal olduğumuz hesaplara dikkat etmeli ve önceden açtığımız, güvenliğine fazla özen göstermediğimiz hesapları kaldırmalıyız. Kullanılmayan eski hesaplar üzerinden paylaşımlar yapılabilmekte ve bilgileriniz hırsızlar tarafından ele geçirilebilmektedir.

Nereyi Ziyaret Ettiğimizi Bilmeliyiz

Sosyal medyada hesap çalınma nedenlerinin başında, yanlış linklere tıklama, bilinmeyen kaynaktan dosya indirme veya güvenilir olmayan mesaj ya da e-postaları açma gibi dikkatsiz davranışlar gelmektedir. Bundan dolayı bilinçli bir kullanıcı olmalı ve bilmediğimiz dosyalara, bağlantılara karşı tedbirli davranmalıyız.

Kamuya Açık Kablosuz Bağlantılara Dikkat Edin

Dışarıda vakit geçirirken internet ihtiyacımızı bulunduğumuz işletmelerden karşılayabiliyoruz. Kafe ve restoran gibi alanlarda ücretsiz bağlantı her ne kadar cazip gelse de, böyle bağlantıların hesap hırsızlarının gözdesi oluğunu unutmalıyız. Özellikle sosyal medyadaki hesaplarımıza ulaşırken, farklı uygulamalar veya internet siteleri üzerinden değil, doğrudan platformun üzerinden girmeliyiz.

Hem herkese açık bağlantılarda, hem de kendi internetimizi kullanırken nereleri ziyaret ettiğimizi bilmeli ve zarar verebilecek programlar indirmemeliyiz. Sosyal medyadaki şifrelerin ele geçirilmesinde kullanılan yaygın yollardan biri klavye/tuş hareketlerini takip eden casus yazılımlardır.

Bu yolla şifreleriniz başkalarının eline geçebilir veya yazışmalarınız takip edilebilir. Güvenilir malware ve virüs temizleme programları böyle dosyaları takip etmenizi kolaylaştırabilir.

Güçlü Parolalar Kullanın

Doğum tarihi, isim veya tahmin edilebilir rakamlar kullanmak yerine harf ve sayılardan oluşan uzun kombinasyonlar tercih edin. Bu şifreleri unutmayın. Hesap açarken kurtarma seçeneklerini mutlaka tam ve eksiksiz doldurun.  Sosyal medya uygulaması veya sayfalarında bildirimlerinizi aktif hale getirin böylece farklı cihazlardan hesabınıza giriş yaptığınızda haberiniz olacaktır.

Sosyal medya hesaplarımızın çalınmaması için dikkat etmemiz gerekenler konusunu ele aldık. Hesap çalma cezası olan bir eylemdir. Gerektiğinde hukuki yollara başvurmayı ihmal etmeyin. Sosyal medya hesabınıza giremediğinizde mutlaka platformun destek birimlerine ulaşın.

 

Bu Yazıya Tepki Ver