TEKERLEKLİ SANDALYEDEKİ BARBİE

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Yaklaşık beş yıl önce İngiltere’de çocukları engelli olan üç annenin, engelli çocukları da kapsayan bebekler yapılmasını talep eden bir kampanya başlatıldı. “Bana Benzeyen Oyuncak” adındaki kampanyaya dünyaca ünlü oyuncak firması PlayMobil tarafından olumlu yanıt verildi. Bunu Lego şirketi takip etti. Son olarak yine dünyaca ünlü Barbie bebekleri üreten Mattel firması, tekerlekli sandalyeli ve protez bacaklı Barbie bebek üreterek projeyi destekledi.  Bu konuda internet üzerinden takip edebileceğiniz çok fazla oyuncak haberi mevcut.Tekerlekli sandalyedeki Barbie şirketin ilk engelli bebeği değil. 1997 yılında yapılan Paralimpik Olimpiyatlar’da yarışan başarılı atlet Becky’den ilham alınarak bir bebek çıkarılmıştı. “Gülümse Becky” isimli bebek pembe bir tekerlekli sandalyede oturuyordu. Tasarımda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bu bebek ne yazık ki uzun ömürlü olmadı. Kendisi de engelli olan bir lise öğrencisi tekerlekli sandalyenin Barbie’nin oyuncak evindeki asansöre sığmadığını şirkete bildirmiş ve bebeğin tekrar tasarlanacağı bilgisini almıştı. Buna rağmen Becky isimli bebek engelli çocukların hayatında ilham kaynağı olduğu söylenebilir.

Paralimpik Olimpiyatlar’da Üç Altın Madalya

2016 Paralimpik Olimpiyatlar’ da üç altın madalya kazanan İngiliz atlet Hannah Cockroft bir röportajında bebeğin kendisine nasıl ilham kaynağı olduğunu şu kelimelerle anlatıyor;

“Bu fotoğrafta beş yaşında olmalıyım, zira bu Barbie’yi beşinci yaş günümde aldım. O sıralar tekerlekli sandalyemden tam anlamıyla nefret ediyordum. Kaynaştırma eğitimindeydim ama okuldaki tek engelli çocuk bendim. Bu son derece rahatsız koca demir yığınında oturmak, farklı görünmek istemiyordum. O yüzden de sandalyeye oturmayı reddediyordum. Annem sadece Amerika’da satılan Gülümse Becky’nin reklamını bir dergide görmüş. Oradaki Toys R Us oyuncak firmasına bir mektup yazarak engelli olduğumu ama çok da özgür ruhlu olduğumu, tekerlekli sandalyeye bir şekilde alışmak zorunda olduğumu anlatmış. Bebeği bana doğum günü hediyesi olarak gönderdiler. Barbie delisiydim; Barbie tekerlekli sandalyeye oturuyorsa ben de oturabilirim herhâlde diye düşündüm. Hala dolabımda durur.”

Bu röportaj oyuncakların çocuklar üzerindeki etkisini açıkça ortaya koyuyor. Barbie ve benzeri olan çocukların çok sevdiği ve örnek aldığı oyuncakların engelli figürleri satışa sunmaları engelli çocukların kendi durumunu kabullenmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları açısında oldukça önemledir. Ayrıca diğer çocukların da engelli bireylere bakış açılarının değişmesi ve onları yadırgamadan kendi içlerinde normalleştirmesi açısından örnek teşkil etmektedir.

 

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver