Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte artan hareketsiz yaşam, kronik hastalıkların artmasına neden oluyor. Bu konuda bilgilendirme yapan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, teknolojik gelişmelere paralel olarak hareketsiz yaşamın, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve osteoporoz gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasını tetiklediğini belirtti.
Dr. Sarıkaya, Dünya Yürüyüş Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, dayanıklılık aktivitelerinin, büyük kas gruplarını aktif hale getirdiğini ve vücudun oksijen kullanma kapasitesini artırdığını vurguladı. Yürüyüşün, bu aktiviteler arasında fiziksel ve psikolojik sağlık açısından en ideal olanı olduğunu ifade etti.
Günümüzde insanların hareketsiz yaşam tarzını benimsemesinin kronik hastalıkların yaygınlığını artırdığını tekrar dile getiren Dr. Sarıkaya, 2017 Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre, 15 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 42.4’ü düşük, yüzde 33.1’i orta ve yüzde 24.4’ü yüksek seviyede fiziksel aktivite gerçekleştirdiğini aktardı. Aynı araştırmaya göre, 15 yaş ve üzerindeki bireylerin günde ortalama 379.3 dakika oturma veya uzanma süresi olduğunu, 19 yaş ve üzerindekiler için bu sürenin ortalama 370.2 dakika olduğunu belirtti. Sarıkaya, yürüyüşün her yaşta kolaylıkla uygulanabilen ve sağlığa en faydalı aerobic aktivite olduğunu vurguladı.