Telegram’da panik: 100 binden fazla kullanıcının sahte çıplak fotoğrafı yayıldı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Popüler mesajlaşma servisi Telegram’da normal fotoğrafları çıplak resimlere dönüştüren bir yazılım programının geliştirildiğini tespit edildi. Uzmanlar, 100 binden fazla kullanıcının sahte çıplak fotoğrafının yayıldığı duyurdu.

Telegram’da panik: 100 binden fazla kullanıcının sahte çıplak fotoğrafı yayıldı

Dünya genelinde milyonlarca insanın kullandığı mesajlaşma uygulaması Telegram’da normal fotoğrafları çıplak fotoğraflara dönüştürebilen bir yazılım kullanıldığı ortaya çıktı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Bilişim şirketi Sensity uzmanlarının hazırladığı rapora göre, “Deepfake” (Derin sahte) olarak adlandırılan bu yazılımın fotoğrafların dönüştürülmesinde bir tür yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı belirtiliyor.

YAPAY ZEKA KİSİNİN ANATOMİSİNİ TESPİT EDİYOR

Sensity uzmanları yaptıkları araştırmada, Temmuz 2020’ye kadar bu yazılım kullanılarak 104 bin 852 sahte çıplak fotoğrafın çok sayıdaki Telegram kanalında yayınlandığı bildirildi.

Yazılımı inceleyen uzmanlar, belirlenen fotoğrafın Telegram üzerinden “Deepfake”e yüklendiği ve yazılımın kısa bir süre içinde orijinal fotoğrafı manipüle ederek çıplak fotoğrafa dönüştürdüğünü tespit etti.

Ayrıca yazılımda Generative Adversarial Networks (GAN) adlı teknolojinin kullanıldığı bir yapay zekanın kullanıldığını açıklayan uzmanlar, yazılımın giyinmiş kadın bedenlerini tanımayı, soymayı, fotoğraftaki kişinin anatomisini tespit etmeyi ve fotoğraftan çıplak bir beden oluşturmayı öğrenecek şekilde programlandığını belirtiyor.

YAZILIM ‘BOT’ ADLI UYGULAMA ÜZERİNDEN KURULUYOR

Bu programın Telegram’daki “Bot” adlı uygulama üzerinden aktive edildiğini belirten uzmanlar, yazılımı kullanmak isteyenlerin sohbet penceresi üzerinden kolayca entegre edebildiğini ifade ediyor.

Uzmanlar bu yazılımın kim tarafından geliştirildiğini ise bilmiyor, ancak bu programın sadece İngilizce ve Rusca olduğuna dikkat çekiyor. Yazılımın 2017’den beri kullanıldığını belirten uzmanlar, sahte fotoğrafların şantaj gibi kötü amaçlarla kullanılabileceği konusunda da uyarıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver