Tip 2 Diyabet Nedir, Belirtileri Nelerdir?

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Günümüzdeki en önemli sağlık problemlerinden birisi diyabet hastalığıdır. Özellikle ileri yaşlardaki kişilerde bu hastalık görülse de son yıllarda çocuklarda da görülebilmektedir. Diyabet, halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Tip 1 ve Tip 2 olarak adlandırılan bu rahatsızlık ciddiye alınmazsa kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Tip 2 diyabet nedir, belirtileri nelerdir ve cerrahi tedavi yöntemi nasıldır bunları kısaca açıklayalım.

İnsülin hormonu pankreasta salgılanır ve vücuttaki glikoz dengesini düzenler. Ama pankreasta yeterli miktarda insülin salgılanamazsa veya salgılanan insülin yeterli miktarda kullanılamazsa kan şekeri yükselir ve Tip 2 diyabet ortaya çıkar.

Tüketilen besinlerin enerjiye dönüştürülebilmesi için glikoza ihtiyacı vardır. Bu glikozun hücre içerisine girmesi ve enerjiye dönüşmesi için pankreasta üretilen insülin hormonunu gereklidir. İnsülin hormonu glikozun hücre içerisine girmesini sağlar. İnsülin hormonun salgılanması azaldığında ise kandaki şeker miktarı artıp diyabet hastalığı ortaya çıkar. Diyabet hastalığı dikkate alınmaz ise başta kalp damar hastalıkları, organ kaybı ve körlük gibi durumlar yaşanabilir.

Tip 2 Diyabet Belirtileri

Tip 2 diyabet hastalığı yavaş yavaş ilerleyerek yıllar içerisinde kendisini belli eder. Bu nedenle hastalık belirtileri sizde olsa bile siz bu durumu fark etmeyebilirsiniz. Tip 2 diyabet belirtileri içerisinde aşağıda saydığımız semptomlardan birisi var ise mutlaka doktora başvurmalısınız. Bunun dışında aile geçmişinde diyabet rahatsızlığı var ise bu da dikkate alınmalıdır.

l Özellikle geceleri yaşanan sık sık idrara çıkma

l Aşırı susuzluk hissi

l Aşırı açlık hissi ve çok yemek yeme

l Yorgunluk

l Kilo kayıpları

l Net görememe

l Yara veya kesiklerin geç iyileşmesi

l Tekrarlayan enfeksiyon rahatsızlıkları

l Ciltte kaşıntı, koltuk alttı ve boyunda koyu renk değişimlerinin yaşanması

l El ve ayaklarda hissizlik ve karıncalanma

Tip 2 Diyabetin Cerrahi Tedavisi

Tip 2 diyabet teşhisi koyulan kişilerde ilk olarak beslenme alışkanlıkları düzenlenerek hastalığın tedavisine başlanır. Kişinin yaşam kalitesini arttırmak için uygun bir beslenme programı belirlenir. Bunun yanında düzenli egzersizler ile de beslenme programı desteklenir.

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve uygulanan egzersizler etki etmez, kan şekeri normal seviyede olmaz ise o zaman ilaç kullanımına başlanabilir. İlaç kullanımı da hastalık üzerinde etki etmez ise o zaman cerrahi müdahale uygulaması yapılır.

Cerrahi Tip 2 diyabet tedavisi ile hastalığın nedeni ortadan kaldırılmaya çalışılır. Metabolik cerrahi uygulaması ile hücre içerisine insülinin kolay bir şekilde girişinin sağlanması için direnç hormonları açılır. Bu sayede kan şekerinin yükselmesi de önlenir.

Metabolik cerrahi uygulaması ince bağırsak üzerine laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Burada cerrahi yöntemin nasıl olacağı, hastanın hastalık seyrine ve uygulanacak yöntemin hastada tedaviyi sağlayıp sağlamayacağına bakılarak karar verilir. Ameliyat süresi uygulanan yönteme göre 1-3 saat arasında sürebilmektedir.

Tip 2 diyabette cerrahi müdahale yapılabilmesi için hastanın belirli şartları sağlaması gerekir. Öncelikle vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olmalıdır. Ama vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olup uygulanan tedavi yöntemi ile kan şekeri kontrolü sağlanamayan hastalarda da cerrahi uygulama yapılabilir.

Uygulama öncesi kişini kaç yıldır diyabet hastası olduğu ve daha önce insülin kullanıp kullanmadığı da göz önünde bulundurulur.

Tip 2 diyabet tedavisinde en etkili yöntem metabolik cerrahi uygulamasıdır. Hastanın durumuna göre en uygun ameliyat yöntemi belirlenirse diyabet rahatsızlığı kişinin hayatından çıkartılabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver