Tüp Bebek Tedavisinde Yapay Zeka Devrimi Embriyo Transferi İçin İlerleme

Screenshot_16
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği-TSRM Kongresi’nde Prof. Dr. Barış Ata, gelecekte embriyo transferinde yapay zeka kullanılacağını açıkladı. Bu gelişme, üreme sağlığı alanında büyük bir adım olabilir.

Türkiye’nin dört bir yanından ve uluslararası alandan 900’e yakın bilim insanının katıldığı 11. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Kongresi-TSRM 2023, Antalya’da gerçekleşti. Kongre sırasında, özellikle embriyo transferi konusu ön plana çıktı ve bu alanda yapay zekânın kullanılmasının mümkün olduğu belirtildi.

Yapay Zeka ile Embriyo Seçimi Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği-TSRM ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Barış Ata, embriyo transferinde yapay zekânın rolünü açıkladı. Prof. Dr. Ata, “Embriyo transferinde yapay zeka, embriyoların seçiminde yardımcı olabilir. Embriyo seçimi, birçok faktöre bağlıdır ve hangi embriyonun doğurma potansiyelinin daha yüksek olduğunu belirlemek karmaşık bir süreçtir. Yapay zeka, embriyoların gelişimini ve morfolojisini inceleyerek daha doğru seçimler yapmamıza yardımcı olabilir. Bu, operatörler için büyük bir destek sağlayabilir.” dedi.

Geleceğin Çözümü Olabilir Şu an için bu teknolojinin yaygın olmadığını ancak bu alanda çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ata, yapay zekânın embriyo seçimi sürecinde gelecekte önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekti.

22 Yıl Saklanan Embriyo Prof. Dr. Ata ayrıca, kemoterapi nedeniyle yumurtalık rezervi zarar gören veya rezervi azalan kadınların yumurtalarını dondurabileceğini ve 22 yıl saklandıktan sonra bile bu yumurtalardan sağlıklı embriyolar elde edilebileceğini belirtti.

Yüzde 98’den Fazla Başarı Oranı Üreme sağlığı alanındaki bir araştırmanın sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Ata, genetik tarama yapılmış embriyoların kullanıldığı tüp bebek tedavilerinde başarı oranının yüzde 98’den fazla olduğunu söyledi. Bu gelişmeler, üreme sağlığı alanında umut verici bir geleceğin habercisi olarak ön plana çıkıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver