Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Kilo Verdirir?

tup-mide-ameliyati-ne-kadar-kilo-verdirir
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüp mide ameliyatı, ameliyattan sonra gelen ilk 1 yıl içerisinde hızlı bir şekilde kilo vermeyi kolaylaştıran bir bariyatrik cerrahi yöntemi olduğunu ifade eden Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Diyet ve egzersiz ile yeteri kadar veya hiç kilo veremeyen kişiler için uygulanan bu yöntem mide hacmini küçülterek daha az yemek tüketimi ile doygunluk hissine ulaşılmasını sağlar. Genel sağlık durumu ameliyat için elverişli olan, vücut kitle indeksi 40 kg/m2 üzerinde olan kişiler için önerilen bir yöntemdir. Bazı durumlarda vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olan kişiler için de ameliyat tercih edilebilir.” diye ifade etti.

Tüp mide ameliyatının başarı oranı ve tüp mide ameliyatı sonrasında verilen kilonun kişiden kişiye değiştiğini aktaran Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Doktor ve diyetisyen tarafından belirlenen listeler ile beslenmek, ideal egzersiz rutinini oluşturmak ile hedeflenen kilo kaybı sağlanabilir. Ameliyat sonrasında verilen kilo kişinin ameliyata girdiği kilo ve fazla kilo oranına göre değişkenlik gösterir. Başarılı bir cerrahi süreç ve ardından gelen diyetle uyumlu bir yıl içerisinde kişilerin fazla kilolarının %80’ine yakınını vermeleri hedeflenir. İlk 6 ay kilo verişi hızlı olurken ilerleyen aylarda kilo kaybı yavaşlayabilir.” dedi.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Sosyal Yaşam Nasıldır?

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaların 2 ila 3 gün arasında hastanede kaldığını söyleyen Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Ameliyat nedeniyle gelişebilecek olan komplikasyonların takibi sağlanır. Hastanın sağlık durumunun iyi olması halinde hasta dinlenmek suretiyle taburcu edilir. Ameliyattan 5 gün sonrasında birçok hasta iş hayatına geri dönebilir. Ancak fiziksel güce dayalı bir işte çalışan kişiler için bu süre uzayabilir.

Ameliyat sonrasında gelen ilk süreçte hastaların ağır kaldırmamaya özen göstermesi gerekir. Ameliyattan 1- 1.5 ay sonrasında hastalar spor yapmaya başlayabilir. Ancak egzersize başlanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Ameliyat ardından hastaların yürüme veya merdiven çıkma gibi eylemlerde bulunmasında bir sakınca bulunmamaktadır.” dedi.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Nasıl Beslenilmelidir?

Mide küçültme ameliyatı sonrasında gerek midenin yeni hacmine adapte olmak gerekse hedeflenen kilo kaybına ulaşmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Ameliyat sonrasında hastane yatış süreci içerisinde hastalar sıvı diyet ile beslenir. Genellikle ilk 10 gün sıvı diyet ile beslenmeye devam edilir. Sıvı diyet ardından yumuşak ve sindirimi kolay gıdalara geçiş yapılır. Doktor ve diyetisyen hasta için ideal olan beslenme önerilerini sunacaktır. Yumuşak diyette gaz yapmayan sebze pürelerinden, meyve suyu veya pürelerinden yararlanabilir. Besin tüketimi ciddi ölçüde azalacağından hastaların vitamin ve mineral takviyeleri almaları önerilebilir. Gerekli gıda takviyeleri doktor tarafından reçete edilir.” diye ifade etti.

Yumuşak diyete uyum sağlanması ardından katı gıdalara geçiş yapıldığını aktaran Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Bu noktada tüketilen besin çeşitliliğine dikkat edilmelidir. Mide hacmini zorlamamak adına sıvı ve katı gıdalar bir arada tüketilmemelidir. Yemeklerden yarım saat önce veya sonra sıvı alımı sağlanmalıdır. Az az ve sık sık bir beslenme düzeni uygulanabilir.

Normal beslenme düzenine geçiş yapıldığında hastaların ideal protein alımına özen göstermesi gerekir. Kadınlar günlük 80- 85 gram erkekler ise ortalama 90- 100 gram arasında protein alımı sağlamalıdır. Bazı hastalara doktor kontrolünde protein takviyeleri önerilebilir. Ameliyat sonrasında gazlı içecek tüketiminden tamamı ile kaçınılmalıdır. İlk bir yıl kişilerin alkol almaması önerilir. Fast food gıdalardan ve rafine şeker içeren paketli ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu tür besinler yerine işlenmemiş gıdalar tercih edilmelidir.

Mide küçültme ameliyatı sonrasında beslenme süreci aşamalardan oluşur. Her bir aşamaya uygun beslenme ameliyat başarı oranını ciddi ölçüde etkiler. Bu noktada hastalara diyetisyen desteği almaları önerilir.” şeklinde konuştu.

 

Bu Yazıya Tepki Ver