Türkiye Tarım İhracatında Büyüme, İthalatta Azalma Yaşıyor

image_656f335a12840_UNaZAL
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TGDF’den Yapılan Açıklamaya Göre Tarım İhracatı Artıyor, İthalat Azalıyor

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Ekim 2023 itibarıyla tarım sektöründe ihracat geçen yıla kıyasla yüzde 14,49 artış göstererek 2,57 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 7,73 azalarak 1,41 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde buğday ithalatı yüzde 14,3 artarken, soya fasulyesi ithalatı yüzde 18,2 azaldı.

Ekim Ayında Sığır İthalatında Büyük Artış

Ekim ayında sığır ithalatı yüzde 961 artarak dikkat çekti. Yılın tamamında ise sığır ithalatı toplamda 859,6 milyon dolarlık bir tutara ulaştı. Ekim ayındaki sığır ithalatının en büyük payı 67,3 milyon dolar ile Brezilya’ya aitken, bu ülkeyi sırasıyla 34,7 milyon dolar ile Uruguay ve 11,5 milyon dolar ile Çekya takip etti.

Tarım, Gıda ve İçecek Sektöründe Dış Ticaret Dengesi Fazla Veriyor

Tarım, gıda ve içecek sektöründe ocak-ekim döneminde dış ticaret dengesi 3,03 milyar dolar fazla verdi. Geçen yıl aynı dönemde ise bu rakam 3,15 milyar dolar idi. Ekim ayı itibarıyla ise aylık bazda dış ticaret dengesi 1,16 milyar dolar fazla verdi.

İhracatta Un, Rafine Ayçiçeği Yağı ve Fındık İçi Öne Çıkıyor

2023 yılının ilk 10 ayında ihracatta öne çıkan ürünler arasında un, rafine ayçiçeği yağı ve fındık içi bulunuyor. Bu ürünler, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 12,9’unu oluşturdu.

En Fazla İhracat Irak’a Yapılıyor

Yılın 10 ayında en fazla ihracat yapılan ülke Irak oldu ve bu ülkeye yapılan ihracat 2,56 milyar dolar olarak gerçekleşti. Irak’ı sırasıyla Almanya, Rusya, ABD ve İtalya takip etti.

En Fazla İthalat Rusya’dan Yapılıyor

Yılın 10 ayında en fazla ithalat yapılan ülke Rusya olarak kaydedildi ve bu ülkeden yapılan ithalat 4,36 milyar dolar oldu. Rusya’yı sırasıyla Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya izledi.

Türkiye, yılın 10 ayında en fazla ihracat yaptığı ülkelerden Irak’a un, dondurulmuş tavuk eti ve kırmızı mercimek ihraç ederken, Almanya’ya ambalajlı fındık, fındık içi ve kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Aynı dönemde en fazla ithalat yapılan ürünler ise Rusya’dan buğday, dane mısır ve ham ayçiçeği; Ukrayna’dan buğday, ham ayçiçeği yağı ve soya fasulyesi; Brezilya’dan ise soya fasulyesi, sığır eti ve kahve oldu.

Bu Yazıya Tepki Ver