Türkiye, TURKOVAC Aşısıyla Aşı Üreten 9 Ülkeden Birisi Olmayı Başardı

image_662a3d424eebe
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeniden Aşı Üretim Üssü: Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi

Türkiye, 1998 yılından bu yana aşı üretimine ara verdikten sonra, Kovid-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başardı. Yeni hıfzıssıhha merkezi, Türkiye’nin bu alandaki yeniden söz sahibi olmasına imkan sağlayacak.

Merkezin Özellikleri ve Hedefler

Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak merkez, aşının yanı sıra genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarını da yürütecek. İlk etabın yıl sonuna kadar açılması hedeflenirken, akıllı bina teknolojisiyle donatılacak merkezin inşa çalışmaları üç etapta ilerliyor.

İlk etapta araştırma ve üretim laboratuvarlarının yer alacağı bölümün yıl sonuna kadar hizmete açılması planlanıyor. İkinci etapta aşı üretim tesislerinin yer alacağı merkezin, üçüncü etapta cihazların satın alınması, montajı ve ruhsatlandırılması işlemleri yapılacak.

Yerli Aşı Üretimi Hedefleniyor

Sağlık Bakanlığı, Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi aracılığıyla kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi aşıların Türkiye’de üretimini hedefliyor. Yerli üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlayan Türkiye, 2028 yılı itibarıyla bağışıklama programındaki tüm aşıların üretimini ülke sınırları içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver