Türkiye’de Ham Çelik Üretimi Ağustosta 2,8 Milyon Ton Oldu

Screenshot_2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ham çelik üretimi, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9’luk bir azalışla 2,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu veriler, çelik sektöründeki gelişmeleri yansıtıyor.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ağustos ayı ham çelik üretimi, tüketim ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, ağustos ayında ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,9’luk bir düşüşle 2,8 milyon ton olarak kaydedildi.

Türkiye’nin çelik üretimindeki bu azalış, ocak-ağustos dönemine de yansıdı. Bu dönemde ham çelik üretimi yüzde 12,1’lik bir düşüşle 21,6 milyon ton seviyesine geriledi.

Nihai mamul tüketimi açısından ağustos ayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,5’lik bir artışla 2,8 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Ocak-ağustos döneminde ise tüketim yüzde 17,4’lük bir artışla 26,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Ağustos ayında çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 25,4’lük bir azalış göstererek 1 milyon tona geriledi. Değer bazında ise yüzde 33,4’lük bir düşüşle 775,8 milyon dolar seviyesine indi.

Ocak-ağustos döneminde ise çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41,8’lik bir azalışla 6,4 milyon ton oldu ve değer bazında yüzde 49,1’lik bir azalışla 5,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatı ise ağustos ayında miktar bazında yüzde 17’lik bir artışla 1,3 milyon ton olarak kaydedildi. Ancak değer bazında yüzde 8,9’luk bir azalışla 1,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-ağustos döneminde çelik ürünleri ithalatı, miktar bazında yüzde 21,4’lük bir artışla 12,4 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Değer bazında ise yüzde 5,2’lik bir düşüşle 10,6 milyar dolar seviyesinde oldu.

Türkiye, geçen yılın aynı döneminde yüzde 93,3’lük bir oranla ihracatı ithalatı karşılarken, bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 50 seviyesine geriledi.

2023 yılında dünya çelik üretimi, dönemsel bazda artış gösterirken, Türkiye’nin ham çelik üretimi yüzde 12,1 düşüş kaydetti. Ancak nihai mamul tüketimi yüzde 17,4’lük bir artışla yükselmeye devam etti.

Çelik sektöründe gözlenen bu olumsuz koşulları aşmak ve Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşmak için, dahilde işleme rejiminin yerli girdi tedarikini teşvik edecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Bu Yazıya Tepki Ver