Türkiye’de Kronik Böbrek Yetmezliği Artıyor

image_65fac3a1898f9
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Obezite ve Fast-Food Tüketimi Böbrek Sağlığını Tehdit Ediyor

Ekmekçi, Türkiye’de son 15-20 yılda kronik böbrek yetmezliğinde artış olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde de benzer bir durumun yaşandığını vurgulayan Ekmekçi, obezitenin ciddi bir sorun haline geldiğini ve bu durumun çocukluk çağı hastalığı haline geldiğine dikkat çekti. Obezite ve şeker hastalığının artmasıyla birlikte böbrek hastalıklarında da artış gözlendiğini ifade etti.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Ekmekçi, çocuklarda beta enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen böbrek hasarının ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle, dünyadaki bazı ülkelerde çocuklar için rutin idrar testleri yapıldığını ve Türkiye’de de benzer bir uygulamanın başlatılması gerektiğini vurguladı. Erken tanının ileride ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçebileceğini dile getirdi.

Böbrek Sağlığı ve Genel Sağlık İlişkisi

Ekmekçi, böbrek yetmezliğinin birçok hastalığa yol açabileceğini belirterek, böbreklerin sıvı elektrolit dengesini sağlamanın yanı sıra kan yapımında, tansiyon düzenlemesinde ve hormon üretiminde de önemli rol oynadığını söyledi. Böbrek sağlığının kalp damar sağlığıyla da doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Ekmekçi, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve tansiyon takibinin böbrek sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Su Tüketimi ve Böbrek Sağlığı

Sağlıklı bir böbrek için yeterli miktarda su içilmesi gerektiğini vurgulayan Ekmekçi, herkesin su ihtiyacının farklı olduğunu ve genel olarak yeterli su tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Su içmenin birebir böbrek sağlığıyla ilişkisinin olmadığını belirten Ekmekçi, özel durumlar haricinde bol su içmenin gereksiz olduğunu söyledi.

Bu Yazıya Tepki Ver